Burger weet niet waar hij aan toe is bij eigen bijdrage Wmo

Boze Medemblikker wethouder Dirk Kuipers: “Kabinet schuift de hete aardappel voor zich uit”

MEDEMBLIK – Vrijwel alle gemeenten in Nederland kampen met enorme tekorten op de Wmo en dan vooral bij de jeugdzorg. Toen het kabinet enkele jaren geleden besloot om de Wmo bij de gemeenten onder te brengen omdat deze dichter bij de bewoners staat werd er ook direct een flinke bezuinigingsronde doorgevoerd. In de tussentijd zijn de kosten van de Wmo de pan uitgerezen en ook de verplichte bijdrage die voorheen gerelateerd was aan het inkomen is sinds 2020 door het kabinet op 19 euro p/m. gezet.

Lees ook: Problemen bij de Wmo, jeugdzorg en onderwijs in Enkhuizen

Dirk Kuipers

Voor wethouder Dirk Kuipers ligt er de onmogelijke taak om Wmo begroting sluitend te krijgen, de tekorten liepen het afgelopen jaar op naar ruim 4 miljoen euro.  De wethouder had de edele hoop dat het kabinet met meer geld over de balk zou komen maar die hoop werd vrijdag de grond in geboord toen het kabinet liet weten dat zij niet met extra geld richting de gemeenten komt.

De wethouder zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Het resultaat van de onderhandelingen met het kabinet over extra middelen voor het uitvoeren van de jeugdzorg is zeer teleurstellend. Het kabinet erkent dat er door overschrijding van de kosten binnen het sociaal domein grote financiële problemen zijn bij gemeenten , maar schuift de hete aardappel voor zich uit. Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks 1,7 miljard extra naar de gemeenten moet om de jeugdzorg goed uit te kunnen voeren. Er is nu 0 euro toegezegd. Linksom of rechtsom gaat dit ten koste van onze meest kwetsbare inwoners. Gemeenten, en ook de gemeente Medemblik, zitten nu echt klem.

Ik ben teleurgesteld, maar vooral ook boos omdat het kabinet de gemeenten gewoon in de kou laat staan.

Het is nu afwachten of het volgende kabinet wel meer geld voor de gemeenten vrij gaat maken om de gaten bij de Wmo te kunnen dichten.

Reageer op dit onderwerp