Opmeer koploper Nederland met het verhogen van de Ozb-belasting

OPMEER – 30%. Dat is waarmee de gemeente Opmeer de Ozb-belasting in 2021 gaat verhogen, zeer tegen de wens van de oppositie maar het college van Opmeer zegt niet anders te kunnen. De afgelopen jaren kon Opmeer enkel een in het rood geschreven begroting laten zien en voor het aankomend jaar stond er wederom een tekort van ruim een miljoen euro in de begroting.

Minder geld vanuit het Rijk, tekorten bij de Wmo, het college moest een zware beslissing nemen. Gaan we de bibliotheek en het zwembad sluiten, of gaan we subsidies schrappen, of dan toch maar weer grijpen naar de belastingverhogingsmaatregel.  Voor de huiseigenaren komt de verhoging extra hard aan, de huizen zijn het afgelopen jaar met soms wel 35% gestegen. Met de verhoging van 30% is Opmeer koploper in Nederland, steden als Amsterdam blijven zelfs ver achter met 20% verhoging van het ozb.

Lees ook: Extra raadsvergadering Opmeer vanwege de bestuurscrisis na opstappen CDA-wethouders

De verhoging van het ozb zorgde in 2020 al voor een coalitiecrisis toen de wethouder van coalitiepartij DSV tegen de plannen van zijn CDA-coalitiegenoten bleek te zijn, de CDA-wethouders hadden plannen gemaakt om de ozb met 30% te verhogen, waarna de ruzie hoog op liep, zo hoog dat beide CDA’ers besloten op te stappen waarna de hele coalitie plofte en er een nieuwe coalitie moest worden gevormd, deze keer zonder DSV maar met het CDA.

Lees ook: Nieuwe college Opmeer komt direct met slecht nieuws, ozb gaat met 30% omhoog

De lasten zijn als volgt opgebouwd:

  • Onroerendezaakbelasting €412,40 (41,3% verschil met 2020)
  • Afvalstoffenheffing €386,50 (5,3%)
  • Rioolheffing €168,26 (-3,6%)

 

Reageer op dit onderwerp