5 gezelschapsspellen om de winterse dagen op te vrolijken

Het goede nieuws is dat het aantal coronabesmettingen daalt. We houden ons goed aan de huidige maatregelen wat een positief effect heeft op het bestrijden van de verspreiding van het virus. Het slechte nieuws is dat we er nog niet zijn – nog lang niet, zo bleek uit een recente opmerking van minister De Jonge van Volksgezondheid.

Het lijkt er sterk op dat we deze winter meer thuisblijven. Meer dan normaal, meer dan we willen. Maar wat moet je al die tijd doen thuis? Om de winterse dagen in isolatie wat op te vrolijken hebben we 5  gezelschapsspellen voor je om thuis te spelen. En hoewel je bij een gezelschapsspel voor volwassenen misschien meteen denkt aan een bordspel, zijn er veel meer spellen die je kunt spelen.

1. Wie ben ik?
Dat is geen vraag aan jou, maar de naam van het spel: ‘Wie ben ik?’ Het voordeel van dit spel is dat  je het met z’n tweeën of met meerdere mensen in een huishouden kunt spelen. Elke speler krijgt een kaartje op z’n voorhoofd geplakt en mag vervolgens raden welke persoon, dier of object op het kaartje wordt vermeld. Om achter het antwoord te komen, mag je hints aan je medespelers vragen, maar die mogen enkel met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.

 1. Truth or Dare
  Met een volle werkweek achter de rug zit je helemaal niet te wachten op een strategisch bordspel die het uiterste van je vergt. Gewoon een simpel spel waarmee je kunt lachen is perfect voor die situatie, zoals het spel Truth or Dare. Geef elkaar de optie: beantwoord een vraag naar waarheid of voer een opdracht uit. Gegarandeerd is Truth or Dare een spel die je aan je lef doet twijfelen.
 2.  Monopoly
  Als er een spel is dat niet mag ontbreken in een lijst met gezelschapsspellen, dan is het Monopoly wel. Er is nu zelfs een 85-jaar Editie van het spel verkrijgbaar – zo lang bestaat het al. Voor families en gezinnen die de feestdagen samen doorbrengen is het een spel dat al jaren favoriet is. Onderhandelen, kopen, verkopen en rijk worden; Monopoly is het spel waarbij je leven leidt van een vastgoedmagnaat.
 3. 30 seconds
  Het spel dat al enkele jaren aan een opmars bezig is: 30 seconds. Het is inmiddels een van de bekendere spellen in deze lijst. Je speelt met dit spel in teamverband, bijvoorbeeld met je partner, tegen een ander team, bijvoorbeeld je ouders. Tijdens elke beurt moet één teamgenoot 5 woorden omschrijven, terwijl de andere teamgenoot die woorden binnen 30 seconden moet zien te raden. Het team dat als eerste het aantal stappen heeft gezet om bij het eindpunt te komen, wint de partij.

  5. Jenga
  Heb je stalen zenuwen? Dan is Jenga een spel dat voor jou is weggelegd. Leg de blokken van het spel één voor één op de top zonder dat de toren instort. Zijn de blokken op? Dan moet je de blokken handmatig uit de toren verwijderen om de toren verder te verhogen. En dat is vooral spannend omdat elke beurt fataal kan zijn.

Reageer op dit onderwerp