Mogelijk toch nog zelfregulering rondom de kerstdagen

WEST-FRIESLAND – In een interview liet Hugo de Jonge deze week weten dat de versoepeling van de coronamaatregelen waarschijnlijk niet voor de feestdagen gaan plaatsvinden. Ook Diederik Gommers raadt aan om kerst een jaartje over te slaan. Dat is heel wat, in zo’n bijzondere tijd.

Peter van den Besselaar, expert op het gebied van zorgcommunicatie zegt in een reactie: “Toch denk ik dat Nederlanders ook rond de kerst de coronaregels in acht zullen nemen. Natuurlijk zal er een deel zijn dat zich niet aan de maatregelen houdt, maar daarbuiten heerst er een breed gedeeld volksgevoel over wat slim is.

Ik las dat er in Duitsland maximaal tien mensen aan een kerstdiner mogen zitten. Wanneer wij die regel in Nederland invoeren, denk ik dat veel mensen zullen denken: we doen het lekker met z’n vieren. Ik reken op een zekere mate van zelfregulering, mensen willen ook tijdens de feestdagen geen extra risico’s lopen.

Ondanks het dalende aantal besmettingen is het R-getal nog wel boven de 1. genoeg redenen voor het crisisteam om de teugels nog niet helemaal los te laten. Premier Rutte liet al eerder weten dat het nu nog te vroeg is om hier over te beslissen.

Reageer op dit onderwerp