Open Monumentendag in Hoorn, komt u kijken..

HOORN – Op zaterdag 11 september kunt u tijdens Open Monumentendag van 11.00 tot 17.00 uur meer dan 30 panden en objecten in Hoorn bezoeken. Bezoek onder meer de volgende bijzondere locaties in Hoorn.

Begraafplaats het Keern

De gerenoveerde begraafplaats aan het Keern en het nieuwe hekwerk zijn te zien. Er zijn gidsen aanwezig die u veel kunnen vertellen over de begraafplaats.

De Grote Kerk

De Grote Kerk wordt verbouwd tot hotel en restaurant. Het werk is nog niet klaar, maar u krijgt tijdens een bezoek een goede indruk van de werkzaamheden. Bouwtekeningen, historische beelden en een korte film over het archeologisch onderzoek zijn te zien bij een kleine tentoonstelling in de kerk. Er zijn lezingen over de geschiedenis van de kerk en het archeologisch onderzoek en er zijn activiteiten voor kinderen. Tussen 12.00 en 13.00 uur klinkt er een carillonspel, afgewisseld met muziek van de Hoornse Brassband. U kunt de toren van de Grote Kerk vanaf 13.00 uur beklimmen. Vanaf de balkons op 25 meter hoogte heeft u een prachtig uitzicht over de stad en het Markermeer. Vanwege de ruimte kan een beperkt aantal mensen per keer de toren in.

Missiehuis Blauwe Berg

Ook het Missiehuis aan de Blauwe Berg wordt momenteel verbouwd. Het complex wordt herbestemd en achter het gebouw zijn inmiddels vier woongebouwen gerealiseerd. De tuin aan de voorzijde, die tot voor kort in zeer vervallen toestand verkeerde, wordt in ere hersteld. Gidsen van de aannemer leiden u rond. Het Missiehuis is te bezoeken tot 14.00 uur. Vanwege werkzaamheden is het Missiehuis niet via de Provincialeweg bereikbaar.

Meer monumenten bezoeken?

Op een enkele uitzondering na is het bezoek aan de monumenten gratis. Een compleet overzicht van locaties en activiteiten vindt u op de website van Open Monumentendag Hoorn.