GroenLinks op bezoek bij het ecoproject en voedselbos

ENKHUIZEN – Met een groep veertien GroenLinksers uit verschillende plaatsen in West-Friesland zijn we, in het kader van een regionale samenwerking en ontdekken op pad gegaan. louis van Wegen was onze gids. Na een gezellig bakkie bij IJgenweis bracht hij ons eerst naar het voedselbos; op de terugweg gingen we het ecoproject bekijken. Het is een interessante middag geworden!

Tekst: Roy Korbijn (GroenLinks)

Waar hebben we het zo al over gehad:

Voedselbos:

Van het Streekbos (80 ha) is ruim 1 ha niet in gebruik. Dat wil zeggen dat het wel onderhouden moet worden, maar dat niemand er wat aan heeft. In 2014 begonnen ideeën te ontstaan om hier een voedselbos te maken. Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) voert dit werk uit met vrijwilligers. In het voorjaar van 2021 is alles aangeplant wat eind 2020 ingekuild en klaargelegd is, voornamelijk eerst de bomen. We leren het verschil tussen maaien en klepelen (dat laatste verhakselt het gewas waardoor al het insectenleven dood gemaakt wordt). Er is een stuk kruidentuin met éénjarige kruiden. Volgend jaar komen er meerjarige groenten en kruiden. In het najaar worden er weer meer bomen (blijvers en wijkers) aangeplant.

Ecoproject:

De terugweg voert door het Ecoproject. Het plan hiervoor is gemaakt in 1994. In Westfriesland is weinig natuurgebied. Het openbaar groen zou ecologisch beheerd moeten worden (ook binnen gemeenten) en dit is één van de zeven projecten die daarvoor als voorbeeld dienen. Het IVN heeft het Recreatieschap ondersteund. Het eco-gebied heeft voornamelijk regenwater: het is niet verbonden met de andere poldersystemen. Louis licht ook toe dat het werk met vallen en opstaan vordert, al doende leert men. Het doel is om goed te passen in de West-Friese polderomgeving.

Het bezoek aan IVN Nederland was erg inspirerend. Louis had het bezoek goed voorbereid, ontving ons heel gastvrij en stond erop ons na afloop een rondleiding te geven door het prachtige ecoproject en voedselbos met al zijn duurzame faciliteiten en meerdere grote vergaderzalen met uitzicht op groen en natuur.

Foto aangeleverd