Stede Broec gaat huizen bouwen op volkstuinenvereniging Kweeklust, ‘eigen bewoners eerst’

STEDE BROEC – De beslissing is op 31 januari 2021 al genomen om op het huidige complex van volkstuinenvereniging Kweeklust nieuwbouwwoningen te gaan bouwen. Het college van Stede Broec komt nu met een invulling van deze plannen richting de gemeenteraad. In deze plannen is ruimte voor maximaal 9 sociale huurwoningen en minimaal 9 goedkope koopwoningen.

Het college heeft zich als doel gesteld dat het huidige complex Kweeklust gaat worden omgebouwd naar een aantrekkelijk woongebied en wil er voor zorgen dat de volkstuinen worden verplaatsts naar een nieuwe locatie in Stede Broec. Ook moet rekening worden gehouden met de belangen van de twee partijen die de woningbouw gaan uitvoeren, De Woonschakel voor de sociale huurwoningen en Kuin Vastgoedontwikkeling BV voor de (goedkope) koopwoningen.

De bedoeling is om de volkstuinen te verplaatsen naar het gebied dat al eerder was voorgesteld aan de Voetakkers ter hoogte van nr. 6. Het college is hier over deze verhuizing in overleg met het bestuur van de vereniging. Stede Broec zal om de verplaatsing naar het nieuwe complex mogelijk te maken een tijdelijke vergunning gaan uitgeven met de intentie dat het gebied een nieuw ruimtelijk plan zal gaan krijgen. De provincie heeft al haar fiat gegeven.

Eigen bewoners eerst

Stede Broec voorrang te geven aan inwoners van de gemeente Stede Broec. Daarmee worden nieuwe huiseigenaren gestimuleerd om binnen hun gemeente goedkope koopwoningen aan te kopen. De huurwoningen op Kweeklust zullen minimaal 25 jaar verhuurd blijven. Daarmee is de instandhouding van het contingent grondgeboden sociale huurwoningen in onze gemeente de komende jaren verzekerd. Bovendien blijft de nieuwbouw van sociale huurwoningen in Stede Broec door gaan.

Door de verkaveling van het toekomstig woongebied is de stedenbouwkundige er in geslaagd in het gebied 32 woningen te situeren. De verdeling van dit programma in huur- en koopwoningen is:
17 sociale huurwoningen 08 twee onder een kapwoningen 04 patiowoningen vooral bedoeld voor senioren 03 kavels voor vrijstaande woningen.