ARCO uit Opmeer krijgt Friese subsidie voor haar anti-Covid apparatuur

OPMEER – Bedrijven in de horeca en het toerisme in Friesland die op basis van RIVM-richtlijnen willen (gaan) werken kunnen nog tot 1 oktober een investeringssubsidie op apparatuur krijgen. Per installatie wordt 50% van de kosten vergoed. Thierry Beukert is expert op het gebied van luchtreiniging en ventilatie. Zijn bedrijf Arco Luchttechniek in Opmeer werkt bijna 50 jaar en heeft landelijk 7000 klanten in de horecabranche. Beukert – bij wie Fries bloed door de aderen stroomt – zegt dat veel Friese bedrijven de voor hen aantrekkelijke subsidieregeling niet lijken te kennen. Daarom probeert hij er op de valreep ruchtbaarheid aan te geven.

Een vergelijkbare subsidieregeling in Groningen en Drenthe was onlangs succesvol. Alle beschikbare gelden werden aan bedrijven toegekend. In Friesland is dat tot nog toe niet het geval. Beukert: ‘Ik kwam er bij toeval achter dat er nog best veel geld in kas zit, terwijl de regeling op 1 oktober afloopt. Het zou zonde zijn als Friese ondernemers in het toerisme en de horeca de kans missen om met overheidssteun hoogwaardige anti COVID-technologie te installeren. In de meeste gevallen gaat het om een investering van pakweg 2500 tot 4000 euro waar je globaal genomen de helft van terug krijgt.’

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moeten bedrijven als rechtsvorm een BV, NV, coöperatie, eenmanszaak, VOF of maatschap hebben en in Friesland gevestigd zijn. De hoogte van de investering die zij doen dient minimaal 2000 euro te zijn. Daar staat een subsidie van maximaal 1500 euro tegenover. Op deze basis kan maximaal drie keer van de regeling gebruik gemaakt worden. Volgens Beukert is de regeling niet alleen aantrekkelijk voor restaurants of café’s, maar bijvoorbeeld ook voor hotels, sauna’s, pret- en themaparken, B&B’s, kantines, zeil – en surfscholen, eventcatering en zwembaden. De werkzaamheden moeten zes maanden na het indienen van de subsidieaanvraag afgerond zijn.

Arco Luchttechniek werkt met de zogenoemde REME AOP-technologie. Die is internationaal gecertificeerd en – zo bleek uit een onafhankelijk onderzoek in de VS – bewezen effectief. Het coronavirus wordt er met een combinatie van ventilatie en luchtreiniging voor 99,9% mee gedeactiveerd. Zo kunnen schimmels, bacteriën en virussen worden afgebroken. Beukert vindt dat in de horeca te lang onvoldoende aandacht is besteed aan goede ventilatie. Mede vanwege de in wetgeving uitmondende roep om een veilig(er) binnenklimaat neemt de belangstelling voor goede technologie en apparatuur snel toe. ‘We werken op basis van inbouw, maar ook met mobiele en verrijdbare apparatuur. Alles is eenvoudig te monteren, onderhoudsvrij en zuinig in energieverbruik en voorzien van twee jaar garantie.’

Het conform de RIVM-richtlijnen realiseren van een voor personeel en bezoekers veilig binnenklimaat zal alleen maar belangrijker worden. De daarvoor benodigde investeringen vallen volgens Beukert over het algemeen mee: ‘Ik kom regelmatig ondernemers tegen die ten onrechte denken dat voor een optimale ventilatie en luchtreiniging investeringen van tienduizenden euro’s nodig zijn. Met pakweg 4 mille ben je er vaak al. En als je dan zoals nu in Friesland de kans krijgt om met subsidies pakweg de helft van de investering terug te krijgen zit je helemaal goed.’