Open Monumentendag Medemblik

MEDEMBLIK – Op zaterdag 11 september (tussen 11:00 en 17:00 uur) openen in de gemeente Medemblik  21 monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag 2021. Het landelijke thema van deze 35e editie is “inclusie”.

Onder de slogan “Mijn monument is jouw monument” wordt een zo breed mogelijk publiek kennis gemaakt met het bijzondere cultureel erfgoed in Medemblik. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan “andere” perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Het feit dat de Open Monumentendag gratis te bezoeken is, maakt dat dit evenement in de basis al een zeer toegankelijk evenement is. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Cultuurcoördinator Ariana Vervoorn van de gemeente Medemblik. Deze samenwerking leverde een rijk gevuld programma op.

Met het vertellen van nieuwe of andere verhalen hoopt de organisatie dat nog meer mensen zich betrokken en welkom voelen in de monumenten die Medemblik rijk is. Zo kunt u bijvoorbeeld in de stad Medemblik meedoen aan een theaterwandeling langs verschillende monumenten of in Sijbekarspel aan een rondleiding door de Westfriese langhuisstolp “Akerendam” en daar kennismaken met Mia en Dickie. Op zogenoemde doorlooplocaties kunt u de hele dag terecht. Op de andere locaties moet u reserveren voor een activiteit.

Voor het totaaloverzicht van deelnemende monumenten en activiteiten wordt verwezen naar de Open Monumentendag-krant die op 9 september huis-aan-huis verschijnt. Of kijk op www.openmonumentendag.nl/comite/medemblik Hier vindt u ook de vijf korte filmpjes die vorig jaar gemaakt zijn van een aantal bijzondere monumenten in de gemeente Medemblik

Foto: Duco de Vries