Inwoner(46) Opperdoes moet zich verantwoorden voor grootscheepse drugshandel, invallen in Enkhuizen, Wervershoof en Bovenkarspel

OPPERDOES/DEN BOSCH – De man uit Opperdoes hoort volgens het openbaar ministerie tot een drugsbende die in februari van dit jaar is opgerold. Tijdens de actiedag op 18 februari werkten de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de politie en het OM in Noord-Holland en Gelderland. Werden er honden ingezet die zijn gespecialiseerd in het opsporen van geld of verdovende middelen.

Crystal meth, ketels en 2,8 miljoen sigaretten

Elf van de doorzochte panden waren woningen. Daarnaast doorzocht de politie onder meer twee garages, twee loodsen en een bedrijf. In Wervershoof werd een keukenlab aangetroffen voor het produceren van Crystal meth. Hier werd ook een hoeveel Crystal meth gevonden. In Enkhuizen werd geen lab aangetroffen maar wel enkele kilo’s Crystal meth. In Bovenkarspel werden grondstoffen aangetroffen voor de productie van synthetische drugs en in een bedrijfspand in Broek op Langedijk werden ketels aangetroffen die nodig zijn voor de productie van synthetische drugs.

In Hattem trof de politie in een loods 2.8 miljoen sigaretten aan. Vermoedelijk illegaal geïmporteerd om te ontkomen aan 640.000 euro aan accijns. De Belastingdienst is over deze vondst geïnformeerd en onderzoekt deze zaak verder.

Naast de behoorlijke hoeveelheden drugs en sigaretten zijn ook zeven (dure) auto’s in beslag genomen, een behoorlijke som contant geld en enkele dure horloges. Misdaad mag immers niet lonen.

Ingegraven drugslab Montfoort

De aangehouden verdachten zijn volgens het OM te linken aan de criminele organisatie die verantwoordelijk is voor het op 6 augustus 2020 aangetroffen ingegraven drugslab in Montfoort. Het betrof een professioneel gebouwd, in werking zijnd, Crystal meth lab. Dat werd aangetroffen in strafrechtelijk onderzoek 26Bluffton. Het lab was gebouwd in zeecontainers die weer afgedekt waren met dijkverzwaringsklei. In 26Bluffton zitten de aangehouden eigenaar van het terrein waar het drugslab was en een laborant nog steeds vast. Onderzoek wees uit dat deze laborant ook kan worden gelinkt aan een lab in Harmelen in 2019.