eigen foto

Weerbureaus berekenen veel, 50 tot wel 100mm regen voor zondag

WEST-FRIESLAND – ‘Vanavond, vannacht en morgen trekken forse regen- en onweersbuien vanuit het zuidwesten traag over ons land. Daardoor kan gemakkelijk wateroverlast ontstaan doordat in korte tijd 30 tot 50 mm valt. In het noordwesten zou volgens sommige berekeningen zelfs 50-100 mm vallen of lokaal nog wat meer. Als dit gebeurt dan telt deze zomer 15 dagen en dit jaar 17 dagen met zware neerslag in ons land (50 mm of meer) en dat is een record,‘ zegt Jordi Huirne Meteoroloog en presentator van o.a. RTL Weer en van weer.nl.

Onweersbuien komen vanavond ons land binnen

Een lagedrukgebied met een koufront komt vanavond vanuit het zuidwesten snel dichterbij en bereikt tegen 19 uur de Zeeuwse kust. Het weer slaat dan om met regen- en onweersbuien en de temperatuur keldert. De buien komen tegen middernacht in het midden van het land aan en in de vroege ochtend wordt Groningen bereikt. Vooral in het zuidoosten is kans op een zware bui met hagel en windstoten.

In het zuiden start de zondag droog met geregeld zon, maar in de loop van de dag ontstaan weer nieuwe buien. Zowel in de nacht als overdag kunnen buien veel water achterlaten omdat ze maar traag trekken. Regionaal valt 30 tot 50 millimeter met wateroverlast als gevolg. Het is niet uitgesloten dat in het noordwesten 50 tot ruim 100 millimeter naar beneden komt, omdat buien daar praktisch stil hangen. Dat zijn 5 tot 10 volle emmers water per vierkante meter!, meldt weer.nl