Hoe een kleine windmolen zorgt voor zelfvoorzienendheid in de agrarische sector

WEST-FRIESLAND – Het zal u niet ontgaan zijn, klimaatverandering is een van de grootste problemen waar Nederland mee te maken krijgt. De overstromingen in Limburg en de bosbranden in Zuid-Europa, die komen niet zo uit de lucht vallen. Het geeft nog meer reden om op duurzame wijze te ondernemen in de agrarische sector. 

De voedselproductie moet binnen 30 jaar met wel 50% toenemen. Om aan deze vraag te voldoen én op duurzame wijze te ondernemen, is het voor boerderijen belangrijk om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden.

Een kleine windmolen draagt bij aan energieneutraliteit en de zelfvoorzienendheid van boerderijen. Lees hier alles over hoe een kleine windmolen zorgt voor zelfvoorzienendheid op uw boerderij.

Zelfvoorzienendheid in de agrarische sector

Het is voor boerderijen interessant om volledig zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit te worden. Een kleine windmolen in combinatie met zonnepanelen, werkt efficiënt. Op dagen dat er geen zon is, waait de wind en vice versa. Op die manier wordt er door het hele jaar heen gelijkmatig energie gewonnen. Een boerderij is energieneutraal op het moment dat er net zoveel energie verbruikt wordt als er opgewekt wordt.

De meest optimale manier om groene energie op te wekken, is wanneer er zo min mogelijk energie het erf verlaat. U gebruikt de groene energie direct wanneer deze is opgewekt.

Trends in de agrarische sector

De huidige agrarische productie moet met wel 50% toenemen om aan de vraag in 2050 te voldoen. De wereld telt tegen die tijd bijna 10 miljard mensen.

Een tweede trend is dat er steeds meer behoefte is aan duurzame landbouw. Het is ook voor boeren belangrijk om zich in te spannen om de ecologische voetafdruk te verminderen.

De derde belangrijke trend is dat het elektriciteitsnet steeds ‘’voller’’ raakt. Het klinkt misschien raar, maar er is zoveel groene energie opgewekt, en tegelijkertijd is er minder verbruikt. Het is daarom alleen maar belangrijker om zo efficiënt mogelijk met groene energie om te gaan. Door middel van een kleine windmolen benut je direct de energie die je opwekt. Het is niet duurzaam als er energie verloren gaat.

Met de opkomst van de energieopslag wordt dit probleem verholpen. Met een energieopslag wordt er minder druk op het elektriciteitsnet gezet. De energie wordt bijvoorbeeld opgeslagen in accu’s. Op deze manier kan deze energie verbruikt worden wanneer er bijvoorbeeld wat minder wind is. Ook kunnen deze accu’s verkocht worden aan grote festivals, of gebruikt worden voor laadpalen.

Word zelfvoorzienend met een kleine windmolen

Om op duurzame wijze voedsel te produceren, kan een boerderij zichzelf van stroom voorzien. Hoe meer energie er op het erf blijft, hoe duurzamer de strategie. Het is eerst van belang om groene stroom op te wekken. Vervolgens is het van belang om deze duurzaam gewonnen boerderijstroom efficiënt te verbruiken. Door bijvoorbeeld een energieopslag. In de toekomst wordt verwacht daar er meer mogelijkheden voor energieopslag worden gecreëerd. Zo wordt de optimalisatie van het gebruik van groene stroom, nog meer gestimuleerd.