Last van ongedierte? Meld dit bij HVC

WEST-FRIESLAND – Wat kunt u zelf doen om ongedierte te voorkomen? En waar kunt u terecht voor ongediertebestrijding? Ondanks dat er geen sprake is van meer plaagdieren dit jaar, krijgt de gemeente regelmatig vragen over de ongediertebestrijding. Een mogelijke verklaring voor de vragen is dat inwoners door het thuiswerken en de coronamaatregelen veel meer thuis zijn en het onaangename bezoek daardoor vaker wordt gezien.

Verwijder de oorzaak

Wat trekt ongedierte aan? Muizen, wespen, bijen en ratten zijn enkele plaagdieren die voor overlast in en om het huis kunnen zorgen. HVC bestrijdt voor onze gemeente de hinder die inwoners ondervinden. De overlast is vaak te voorkomen door de oorzaak weg te nemen. HVC geeft aan dat er op een aantal locaties meer plaagdieren te zien zijn, namelijk rondom de diverse fastfoodrestaurants aan de A7 en de N307.

In en om het huis komt ongedierte vaak af op vogelvoer of andere etensresten die u buiten strooit en bij volkstuinen. Dit zijn bekende plekken en hier worden regelmatig maatregelen getroffen.

Wat kunt u zelf doen?

Bouwkundige maatregelen helpen om ratten of muizen buiten te houden. Zorg bijvoorbeeld dat deuren goed sluiten en houdt ventilatieopeningen zo klein mogelijk. Ook een goede hygiëne (afval goed opslaan en weggooien, nette opslag van producten, regelmatig schoonmaken) is van belang. Voor alle tips kunt u terecht op de website van HVC.

Melding en vervolg

U kunt een melding doen bij de Klantenservice van HVC op de website van HVC. Vervolgens neemt de ongediertebestrijder contact op met u. De bestrijding begint bij een grondige inspectie van de plaats. Het is belangrijk de oorzaak weg te nemen van de plaagdieren, zoals bijvoorbeeld een kapot riool, afval wat ergens blijft liggen of een open waterput. De medewerker van HVC probeert vervolgens eerst het ongedierte te verjagen met klapvallen of mechanische inloopvallen. Pas als dat niet werkt wordt er in uitzonderlijke gevallen gif gebruikt. HVC is hiervoor gecertificeerd.