Buxusmot richt veldslag aan onder buxusstruiken

WEST-FRIESLAND – Het een klein vlindertje, de buxusmot, maar de schade die het diertje aanricht is enorm vele buxusstruiken zijn al slachtoffer geworden van de buxusmot. De jonge rupsen eten delen van het bladmoes. Volwassen rupsen kunnen in korte tijd een plant volledig ontbladeren. Op de aangetaste planten blijft het spinsel achter. De buxus zal dan door zijn sterke vermogen tot herstel na acht weken opnieuw uitlopen.

Om afsterven te voorkomen nadat de plant is kaal gegeten en opnieuw uitloopt, is het belangrijk de plant niet opnieuw te laten opeten door de mot te bestrijden.

De rupsen van de buxusmot zijn goed te bestrijden, zowel chemisch als biologisch. In tuinen verdienen biologische middelen de voorkeur. Hiervoor zijn zowel Bacillus thuringiensis (niet toegelaten voor de particulier in België en Nederland, wel in de rest van Europa) als producten op basis van spinosad bruikbaar. Lavameel en kalkmeel is zeker niet slecht voor buxus maar uit praktijkonderzoek is gebleken dat dit niet afdoende is om de rupsen tegen te houden. Feromoonvallen dienen als monitoring en zijn niet afdoende voor bestrijding.

Bij elke nieuwe plaag en dus ook bij deze invasieve mot moeten de natuurlijke vijanden de rupsen eerst leren kennen eer ze een bijdrage kunnen leveren aan de beheersing. Ondertussen is duidelijk dat heel wat vogels deze rupsen eten. Uitgebreid onderzoek in Nederland en België heeft ook aangetoond dat het gebruik van rupsenmiddelen niet de oorzaak kan zijn van de vogelsterfte maar de gevonden actieve stoffen afkomstig zijn van de zgn. huis-tuin-en keukenmiddeltjes.

Gelukkig kan de buxusmot dus ook op een biologische manier worden bestreden door de planten te bespuiten met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes, die de rupsen parasiteren en doden. Nematoden zijn te koop via Ecostyle. Nematoden zijn werkzaam bij een temperatuur vanaf 6 °C.