drooglegging

KHN start kort geding tegen de staat, wij zijn de dupe omdat mensen zich niet laten vaccineren

WEST-FRIESLAND – Na 20 september mogen de 1,5 meter en de andere restricties worden losgelaten, mits de cijfers daar aanleiding toe geven. Voor alle horeca wordt het verplicht om met coronatoegangsbewijzen te werken als er plaats is voor 75 of meer bezoekers. Dit heeft als gevolg dat mensen die naar de horeca willen volgens die regel gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn en dit moeten kunnen aantonen in de coronacheck-app. “Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. De horeca is tenslotte de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is,’ zegt Koninklijke Horeca Nederland in een reactie op het besluit van het kabinet.

KHN start kort geding tegen de Staat vanwege ongelijkheid

Het kabinet heeft naar eigen zeggen te snel versoepelingen doorgevoerd en hier tegen haar zin in excuses voor moeten aanbieden. Clubs & Nightlife bedrijven krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd; zij moeten – als enige (sub)sector in Nederland – tot 1 november geheel gesloten blijven. Het gelijkheidsbeginsel wordt hier met voeten getreden en dat is volgens KHN onacceptabel. Advocatenkantoor Nauta Dutilh is in opdracht van KHN al bezig met de dagvaarding. KHN-Voorzitter: Robèr Willemsen: “Het is werkelijk ongehoord dat zonder deugdelijke onderbouwing deze groep ondernemingen volledig gesloten moeten blijven van het kabinet. Het is juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen.”

Ook de uitgaanshoreca (kroegen/cafés) wordt, met een sluitingstijd van 00.00 uur en het niet meer kunnen gebruiken van testen voor toegang, ongemeen hard geraakt. De huidige maatregelen voor evenementen binnen en buiten worden vooralsnog verlengd tot 20 september. Daarna is testen voor toegang met het coronatoegangsbewijs vereist als de omstandigheden dat toelaten. Opnieuw ontbreekt perspectief voor de sector; aanvullende steun is dan ook keihard noodzakelijk.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Een deel van de horeca wordt nu opnieuw opgeofferd en de maatregelen worden ingezet als middel om de vaccinatiegraad te verhogen, terwijl we zorg technisch de goede kant op gaan. Het is onacceptabel dat de horeca hiervoor ‘gebruikt’ wordt en de principes van gastvrijheid en ondernemen hiermee in gevaar komen.