FNV krijgt waarschijnlijk toch meer openheid van WerkSaam

WEST-FRIESLAND – Het FNV krijgt waarschijnlijk toch meer openheid van WerkSaam West Friesland. Dat heeft een vertegenwoordiger van WerkSaam dinsdag aan de vakbond toegezegd tijdens een bestuursrechtzaak bij de Haarlemse rechtbank. De twee partijen stonden daar tegenover elkaar vanwege een conflict over twee WOB-verzoeken die de vakbond indiende over het beleid en de werkwijze van WerkSaam.

WerkSaam stelde normaal een ‘zeer transparant bedrijf’ te zijn, maar omdat FNV niet op een informele wijze met hen om de tafel is gaan zitten zou er iets te defensief met de WOB-verzoeken zijn omgegaan. Zo bleek op zitting dat bepaalde stukken in geanonimiseerde vorm best openbaar hadden kunnen worden gemaakt. ,,Als het FNV er dan een beetje discreet mee omgaat” voegde WerkSaam daar wel aan toe. Maar dat stuitte op onbegrip bij de rechtbank: ,,Openbaar is openbaar.” stelde een van de rechters.

Ondanks enige merkbare irritaties over en weer gaan de partijen de komende tijd toch nog met elkaar om tafel. Zo wil het FNV bijvoorbeeld informatie zien in te winnen over de hoeveelheid uren die door uitkeringsgerechtigden worden gewerkt en uitbetaald aan WerkSaam. Er zouden momenteel namelijk op verschillende plekken in Nederland veel klachten zijn over hoe er met de participatiewet wordt omgegaan. Op zitting stelde WerkSaam wellicht niet exact deze gegevens te kunnen overleveren.

WerkSaam West-Friesland en het FNV hebben tot 15 oktober de tijd gekregen om het conflict over de WOB-verzoeken onderling op te lossen. Mocht de vakbond achteraf nog steeds specifieke vragen hebben die niet worden beantwoord, kan er daarna alsnog om een uitspraak van de Haarlemse rechtbank worden gevraagd.