Agrariërs uit ’t Veld willen geen stroomkabels in hun grond

‘T VELD – Meerdere agrariërs en een particuliere bewoner uit ’t Veld in de gemeente Hollands Kroon willen dat stroombeheerder Liander wordt tegengehouden om een 20kV-elektriciteitsverbinding aan te leggen. Zij riepen woensdag de hulp in van de bestuursrechter in Haarlem om hun gelijk te halen.

De gemeente Hollands Kroon gaf Liander afgelopen voorjaar een vergunning om het nieuwe elektriciteitsnet aan te leggen. De beheerder heeft er haast mee, want er is veel vraag naar elektriciteit. Liander wilde eigenlijk al afgelopen maandag 2 augustus beginnen met de aanleg, maar wacht nu tot de rechter een oordeel geeft in het conflict.

Advocaat De Goede zei namens de tegenstanders in ’t Veld dat de gemeente een procedure had moeten volgen, waarbij ook de belangen van de ondernemers en inwoners zouden zijn meegenomen. Dat is volgens hem niet gebeurd. De tegenstanders willen dat Hollands Kroon handhavend optreedt, maar de gemeente is dat niet van plan.

Een ambtenaar zei woensdag tijdens de rechtszaak dat er niks mis is met de gang van zaken. Volgens haar is er helemaal geen vergunning nodig voor het nieuwe ondergrondse stroomnet. De gemeente heeft wel een vergunning afgegeven voor de aanleg.

De advocaat van Liander was het volkomen eens met de gemeente. Volgens hem zijn de tegenstanders alleen maar bezig met de boel onnodig vertragen. De raadsman schatte de schade van die vertraging op 36.000 euro per dag. Hij kondigde alvast aan dat Liander in elk geval komende maandag met de operatie gaat beginnen.

Raadsman De Goede van de agrariërs had geen goed woord over voor de houding van Liander. Volgens hem laat het bedrijf hiermee zijn ware gezicht zien.

Rechter Bruin gaat over de zaak nadenken en doet in de loop van donderdag uitspraak.