Statenfractie SP wil opheldering energieproblemen Noord-Holland Noord door o.a. de datacenters

HOLLANDS KROON – De Statenfractie van de SP heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over ernstige beperkingen energie infrastructuur in Noord-Holland Noord. Er zijn volgens Wim Hoogervorst (Statenlid SP) berichten bij de fractie bekend, dat het stroomnet van Noord-Holland de grenzen hebben bereikt aan capaciteit van dit net. Vooral Noord-Holland Noord kampt met die problemen vanwege de gigantische energie die de Datareuzen nodig hebben in Hollands Kroon.

Daardoor, aldus de SP, zet Liander de terug levering van bv zonnepanelen stil. Vooral de burgers en kleine ondernemers zijn hier de dupe van. Zij hebben massaal in onze provincie vanwege de reductie van de CO2 uitstoot met eventuele subsidie van de overheid zonnepanelen aangeschaft. En dit scheelt ook geld voor de eigenaars met zonnepanelen. Liander kunnen op afstand deze terug leveringen stopzetten.

Daarbij slokken de Datareuzen ook nog eens een grote hoeveelheid drinkwater op. Daarin is de Provincie als eigenaar van het drinkwaterbedrijf PWN verantwoordelijk. Wanneer men spreekt over werkgelegenheid is dit volgens de SP grote onzin. Want de meeste werknemers worden vanuit Amerika en Engeland ingevlogen. Met de gigantische winsten kunnen deze Datareuzen zichzelf van stroom en koelwater voorzien.

De rol van oud-gedeputeerde Jan van Run en wethouder Theo Meskers beiden van de VVD, over hun rol en reis naar Amerika, wordt ook door de Statenfractie van de SP onderzocht.