Glyfosaat in rode wijnen van de Jumbo, Lidl en Albert Heijn

WEST-FRIESLAND – Dit komt naar voren uit een onderzoek gedaan door EenVandaag. EenVandaag kocht bij de Jumbo, Lidl en Albert Heijn o.a. groenten als:  Chilipepers, Sperziebonen, Aubergines en Uien, maar ook vier stukken fruit als aardbeien,mandarijnen, galiameloen en tafeldruiven en bij elke winkel een fles rode wijn.

Deze werden door een onafhankelijk laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van in totaal 31 bestrijdingsmiddelen. Op de groenden werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen, op de meloenen en mandarijnen werd imazalil, een antischimmelmiddel aangetroffen en in twee van de drie bakjes aardbeien, die van de Jumbo en Albert Heijn en op de tafeldruiven van de Jumbo en de Lidl werden één of meerdere pesticiden aangetroffen.

EenVandaag wijst specifiek op 1 product van de Albert Heijn, de aardbeien, waar ethirimol op is aangetroffen, een middel dat volgens toxcoloog Paul Scheepers van het Radboudumc niet zelfstandig gebruikt mag worden, volgens Scheepers komt dat waarschijnlijk omdat het als afbraakproduct is ontstaan na het gebruik van het middel bupirimaat wat wel weer is toegestaan.

Albert Heijn laat aan EenVandaag weten dat dit het geval is, maar dat dit niet op de Hollands aardbeien het geval is, enkel op aardbeien uit het buitenland waar het Nederlands beleid geen invloed op heeft.

Glyfosaat in de Rode Wijn

In het onderzoek van EenVandaag kwam verder naar boven dat in de rode wijnen van alle drie de winkelketens Glyfosaat is aangetroffen, het meeste in de rode wijn van de Lidl, daarnaast vond men ook nog pyrimethanil in de Bordeauxwijnen van de Jumbo en de Lidl. Het is niet na te gaan of er sprake is van overschrijding omdat voor wijndruiven wel een norm bestaat maar voor de wijn zelf niet volgens EenVandaag.

Reageer op dit onderwerp