Stoomwals Stoommachinemuseum neemt bijna onvrijwillige duik in het water, ‘bestuurder en bijrijder komen met de schrik vrij’

MEDEMBLIK – Op de eerste dag van het jubileumweekend Superstoom! in het Nederlands Stoommachinemuseum te Medemblik waren bezoekers getuige van een onverwacht spektakel. Vlak voor een demonstratierit met de recent verworven Henschl stoomwals Hendrik Jan verloor de bestuurder door een technisch mankement de controle over de wals. De wals schoot hierdoor achteruit rijdend de steiger op en belandde met de achterzijde in het water. Zowel de bestuurder als de ‘bijrijder’, beide vrijwilligers, kwamen met de schrik. Door tijdig ingrijpen van de bestuurder, die de wals voluit in zijn vooruit zette, werd voorkomen dat de wals geheel in het water belandde.

Directeur Harry de Bles vertelt tegen Medemblik Actueel zijn relaas: “Terwijl bezoekers zich vergaapten aan het ongebruikelijke tafereel  namen vrijwilligers van het museum onmiddellijk actie. Dankzij het netwerk van goede relaties werd een kraan van Kees Koopman Transport en Logistiek uit Opmeer opgetrommeld, evenals twee vrijwilligers die te water gingen om de sjorstrop onder de wals door te trekken.  Vakkundig en beheerst werd de 18 ton (18.000 kg) zware wals vervolgens op de kade gezet, nog geen twee uur nadat deze te water ging. Terecht kregen de mannen en vrouw die dit klusje klaarden een luid en welverdiend applaus van de toegestroomde bezoekers die getuige mochten zijn van dit extraatje na een dagje museum.

Tekst loopt door onder foto

De bestuurder en bijrijder die bijna met de stoomwals als stoomboot verder gingen (Foto aangeleverd)

De directeur van het museum haalde opgelucht adem toen de wals weer op de kade stond en de walsploeg constateerde dat er niets beschadigd was. De bergingsploeg werd vervolgens uitgebreid bedankt voor de supersnelle en doeltreffende inzet! Om vervolgens te verzuchten “Wat moet ik nu morgen voor extra’s verzinnen om weer zoveel bezoekers te trekken?”  De stoomwals zal in ieder geval weer rijden…

En in de oude smederij van het gemaal toont de smid op zondag zijn smeedkunsten en is druk aan het werk. Je kunt een ‘smeeddiploma’ verdienen door de grote blaasbalg in de smederij te bedienen en een ‘hulpstokersdiploma’ door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden. Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom te maken en met de leuke speurtocht op ontdekkingsreis door het museum gaan.

Museumbezoek én varen combineren? Kies dan voor een combinatieticket museumbezoek én rondvaart door het waterrijke gebied rondom Medemblik. Schipper Rob Smak van de Koggevaarder neemt zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Het dragen van een mondkapje is afhankelijk van het aantal personen dat meevaart. Tarieven museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, volwassenen en vanaf 13 jaar € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren van een combinatieticket kan alleen telefonisch via 0227 544732.

In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemetermaatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor je museumbezoek een tijdslot en koop online je ticket via: www.stoommachinemuseum.nl

Reageer op dit onderwerp