Hoogheemraadschap: ‘Tegen dit soort hoeveelheden regen zijn wij niet opgewassen’, grote pompen bij gezet om water weg te pompen

WEST-FRIESLAND – Vrijdagavond 18 juni trokken er hevige buien met een grote hoeveelheid neerslag over het beheergebied. In het kustgebied viel een hoeveelheid regen die gelijk staat aan wat er normaal gesproken in de hele maand juni valt. Tegen zulke hoeveelheden zijn de gemalen van het Hoogheemraadschap niet opgewassen. Met als gevolg ondergelopen landerijen en straten. Het personeel van het Hoogheemraadschap is  hard aan het werk gegaan om wateroverlast te beperken. Op dit momenten draaien onze gemalen op volle toeren. Het Hoogheemraadschap zette extra noodpompen in om het water zo snel mogelijk uit de polders te pompen waar het water te hoog staat. Het boezemsysteem (grote vaarten en kanalen) is op orde, dus de gemalen en noodpompen kunnen hun water kwijt.

Tekst loopt door onder de foto

Velden staan onderwater, bloembollen verrotten door het vele water dat ook afgelopen nacht is gevallen

Ook in de nacht van zaterdag op zondag was het weer raak, en ook deze keer viel en weer vele tientallen millimeters regen. Zo viel er in Medemblik 39 mm vanaf middernacht maar 77,8mm in de afgelopen 24 uur. Venhuizen viel vannacht 22mm, uitschieters waren vooral Heemskerk met 52.2mm, Alkmaar met 46,8mm, Julianadorp met 45mm, Anna Paulowna met 49mm.

Ook aankomende nacht en maandag overdag gaan er weer een paar pittige buien vallen, en zoals altijd met buien is het niet te zeggen waar ze gaan vallen, maar lokaal kan er weer enkele tientallen millimeters aan regen gaan vallen.

De gemalen van het Hoogheemraadschap zijn niet berekend op dit soort hoeveelheid neerslag in zeer korte tijd. (Foto: HBP Media)

Reageer op dit onderwerp