Scholekster kiest dak vol zonnepanelen bij garagebedrijf Hem als nestplaats

HEM – Het gaat niet goed met de scholekster, in Nederland is de teruggang van de scholekster ronduit dramatisch te noemen zeker in zijn traditionele leefgebieden. Bij garage Auto Europa Italië in Hem viel het op dat niet alle zonnepanelen die op het dak van het bedrijf zijn geplaatst een gelijke hoeveelheid elektriciteit produceren.

Marjan Kompas van Auto Europa Italië vertelt aan de redactie hoe zij zag dat er vreemde verhoudingen in het leveren van elektriciteit zat waarna haar man Ted Kompas op het dak ging kijken en daar al snel het nest ontdekte en ook dat de zonnepanelen waren voorzien van diverse uitwerpselen van de scholeksters.

De nest is direct aangemeld op www.scholeksterophetdak.nl, een speciale website die in het leven is geroepen om de nesten van de scholekster te kunnen inventariseren en waar wordt gekeken hoe men de scholekster kan ondersteunen door meer plaatsen geschikt te maken als nestelplaats en zo de populatie weer te laten uitgroeien.

Waarom is dit project nodig?

Helaas is de scholekster de afgelopen decennia snel in aantal afgenomen. De scholekster kan daarom wat extra hulp goed gebruiken, vooral tijdens het broedseizoen in de stad. Als een paartje eens in de drie jaar een jong groot brengt is dat voldoende om de populatie op peil te houden. Niet alle jongen worden grootgebracht omdat er bijvoorbeeld niet genoeg eten is, of omdat ze worden opgegeten. Dit is een natuurlijk proces. In de stad lopen ze echter tegen andere problemen aan. Zo verdwijnen de jongen vaak via regenpijpen in het riool of verzwakken ze door extreem hoge temperaturen op het dak door gebrek aan beschutting en water.

Foto:  Mabel Amber

Reageer op dit onderwerp