De Rechtbank in Alkmaar

Eigenaresse timmerfabriek Zwaagdijk weigert aandelen over te dragen, ‘ik ben een klokkenluider’

ZWAAGDIJK – Zwaagdijk Er heerst onrust in timmerfabriek Schouten in Zwaagdijk. Deze fabriek, voorheen eigendom van Frans Schouten, is in 2019 onder een koepelovereenkomst overgenomen door Marjolein Lenting en R. Jonker, onder de BV RM Holding. Kort na deze overeenkomst ontstonden er geschillen. Lenting, inmiddels gebrouilleerd met de twee mannen, werd als gevolg van de breuk gevraagd haar aandelen in het bedrijf op te geven. Op woensdag 2 mei verschenen de eisers, Schouten en Jonker, en gedaagde Lenting, bij de civiele rechter in Alkmaar.

Lenting verwachtte meer inspraak te krijgen in het bestuur van de fabriek. Dit zou zij niet hebben gekregen. Naar eigen zeggen is zij een klokkenluider. “Toen ik vraagtekens begon te zetten bij het beleid dat werd gevoerd, bijvoorbeeld vanwege het feit dat er medewerkers zwart uitbetaald kregen, werd ik uit dienst gezet.” In april 2020 werd de managementovereenkomst met haar opgezegd, kort nadat zij zichzelf ziek meldde. Zij bleef na het gehele jaar uit dienst en zou arbeidsongeschikt zijn verklaard vanwege een hernia. De advocaat van Schouten heeft zijn twijfels bij de legitimiteit van haar arbeidsongeschiktheid. Daarnaast stelt hij dat haar vermeende arbeidsongeschiktheid niet de reden was voor het beëindigen van hun samenwerking.

Lenting, eigenaar van 500 van de 1000 aandelen van het bedrijf, doet hier nog geen afstand van. Volgens Schouten en Jonker zou dit wel moeten, omdat er geen reden is om te verwachten dat de samenwerking met haar in de toekomst voortgezet zal worden. Volgens de advocaat van Jonker heeft zij haar aandelen daarnaast nog niet volledig volgestort. Daarom eisen zij een overdracht van de aandelen met een dwangsom van 50.000 euro. Lenting verkeert echter nog in onzekerheid over de vergoeding die zij krijgt, die hoger is als haar dienstverband wordt ontbonden vanwege ziekte. Zodra dit is opgelost stemt zij in met het opgeven van haar aandelen.

Later dit jaar staat een bodemzaak op de agenda waarin inhoudelijk op het geschil wordt ingegaan. De rechter vroeg zich bij het begin van deze civiele zaak al hardop af waarom de eisers niet tot de bodemzaak zouden kunnen wachten. Zij antwoordden dat zij niet op zoek konden gaan naar nieuwe partners zolang de helft van de aandelen in handen is van Lenting. De rechter begreep dat het vervelend is. “Maar vervelend is niet spoedeisend”. De dwangsom is dan ook niet toegewezen. Op 26 augustus vindt de bodemzaak plaats.

Reageer op dit onderwerp