De Rechtbank in Alkmaar

Rechter doet direct uitspraak in kortgeding over Melkmarkt Enkhuizen

ENKHUIZEN – De bestuursrechter in Haarlem deed vrijdag direct uitspraak in een zaak rond het afsluiten van de Melkmarkt in Enkhuizen. De gemeente Enkhuizen krijgt drie weken de tijd om de afsluiting van de markt te veranderen. De gemeenteraad besloot afgelopen dinsdag al dat het anders moet. De horeca kreeg van Enkhuizen ruim baan voor terrassen om de Melkmarkt, waardoor deze route werd afgezet.

Levensgevaarlijk vindt Jaap de Munnik de situatie. Hij stapte naar de bestuursrechter om Enkhuizen te dwingen de boel zo snel mogelijk te veranderen. De Munnik woont zelf aan de Zuiderhavendijk en daar denderen volgens hem de vrachtwagens langs de huizen. Hoewel het eenrichtingsverkeer is in de smalle straat, trekken mensen zich daar volgens hem niets van aan. ,,Hier gaan slachtoffers vallen als het zo doorgaat. Straks wordt er nog een kind doodgereden. Deze smalle route wordt nu als omleiding gebruikt. Te gek voor woorden. Als je uit je huis komt, kun je zo omver worden gereden door snelheidsmaniakken.”

Burgemeester en wethouders van Enkhuizen vergaderen komende dinsdag over de kwestie. ,,Er is een motie in de raad aangenomen en het college gaat die uitvoeren”, aldus een ambtenaar van Enkhuizen. ,,Alleen moet wel worden gekeken hoe dat het beste en op de meest veilige manier kan gebeuren.”

Zij denkt dat het pas echt onveilig wordt als de gemeente van de ene op de andere dag wordt gedwongen om de boel terug te draaien en de Melkmarkt weer open te gooien. ,,Dan ontstaat verwarring, want mensen denken dan nog dat het voetgangersgebied is. Er staan nu hekken en borden. We moeten de kans krijgen om te kijken hoe we het gaan aanpakken. En we moeten de horeca-ondernemers inlichten, want die hebben toestemming gekregen voor het uitbreiden van hun terrassen.”

De afsluiting van de markt ging in op 28 april toen de overheid de horeca toestemming gaf om de terrassen te openen. ,,In de motie wordt de datum van 15 juni genoemd. Is dat niet een mooie datum dat ik het besluit schors? Dan zit er druk op de ketel om een nieuwe oplossing te zoeken voor de terrassen”, vroeg de rechter aan de eisende partij en aan de gemeente Enkhuizen. Beiden konden zich daarin vinden.

Op 15 juni moet de gemeente een nieuwe situatie hebben gerealiseerd.

Reageer op dit onderwerp