College Opmeer zet vol in op de fiets, snelle verbindingen met goede voorzieningen

OPMEER – Het college van de gemeente Opmeer ziet de elektrische fiets als alternatief voor de auto voor afstanden tot 25 km. Maar het college ziet ook dat de fietsvoorzieningen voor deze afstanden niet optimaal zijn. Vanuit het Rijk is men bezig met het Toekomstbeeld Fiets om via subsidies een fietsnetwerk met goede voorzieningen en snelle routes te maken.

Stippen aan de horizon

Om de plannen kracht bij te zetten zijn er twee stippen aan de horizon gezet, zo wil men de bestaande ambitie voor 2027 realiseren en een schaalsprong tot 2040 realiseren. Het college zegt dat om dit te kunnen doen er wel inzicht moet zijn in de knelpunten en de wensen in het netwerk. Om de knelpunten en wensen inzicht te krijgen moet er een regionaal programma komen.

In de lokale GVVP is al een wens opgenomen om de fietsvoorzieningen te verbeteren maar deze is nog niet onderbouwd waardoor het wenselijk is met het ook op mogelijke subsidies de wensen voor de langere termijn nu vast te gaan leggen.

Het college heeft de volgende routes in beeld om op te gaan nemen in het regionaal toekomstbeeld fiets:

  • Opmeer- Hoogwoud
  • Spanbroek-Benningbroek
  • Opmeer-Abbekerk
  • Opmeer- Heerhugowaard via Berkmeerdijk
  • Opmeer –Spanbroek-Obdam-Heerhugowaard
  • Opmeer-Spanbroek-Wognum-Hoorn

Wanneer het college met het voorstel richting de gemeenteraad gaat komen is nog onduidelijk.

Reageer op dit onderwerp