2000 kilometer fietsen om aandacht te vragen voor inloophuizen. Evelien van der Werff komt naar Inloophuis Pisa

HOORN – Als onderdeel van haar 2.000 kilometer lange fietsttocht langs 75 Inloophuizen doet ex-kankerpatient Evelien van der Werff maandag 31 mei, rond 14.30 uur Inloophuis Pisa aan. Zij wordt feestelijk per fiets ‘binnengehaald’ door Pisa-vrijwilligers Arie den Blanken en Peter Dusch en in de tuin ontvangen door wethouder Marjon van der Ven, voorzitter Marjolijn Dölle en coördinator Wiek Luza.  Evelien wordt daarbij muzikaal “binnengezongen” door het Pisa-koor Zingen voor je Leven.

Warm bad

Evelien van der Werff uit Noordwijkerhout kreeg tweemaal borstkanker, en kwam er pas laat achter hoe waardevol inloophuizen kunnen zijn. Zelf zegt ze hierover: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik dacht dat daar alleen maar werd gezeurd over kanker. Toen pas zag ik wat voor goed werk er daar wordt gedaan.  Het was een warm bad.“ Nu fietst ze in zes weken 2.000 kilometer langs 75 IPSO-inloophuizen om zoveel mogelijk aandacht te vragen en geld op te halen voor deze vorm van nazorg. Een van die 75 IPSO inkloophuizen is Pisa aan de Draafsingel in Hoorn: een warm en gastvrij huis voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden.  Inloophuizen richten zich op kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker. Volgens het KWF is het inloophuis een onmisbare plek. Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de psychosociale nazorg.

Baken in de storm

Ook ex-Pisa-bezoeker en ambassadeur Marinet Koeman, die in deze zelfde tijd vanuit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam komt fietsen, wordt op 31 mei bij Pisa feestelijk onthaald. Marinet: “In februari 2018 ging ik kiplekker het ziekenhuis in omdat er een sluipmoordenaar  in mij scheen te wonen. Een half jaar later kwam ik er doodziek uit met de woorden van de arts dat ik weer beter was. Dat doet iets met je. Je wordt nooit meer de oude. En in de zoektocht naar wie ‘de nieuwe’ dan is,  is Pisa voor mij een baken in de storm geweest. De plek waar ik zonder woorden werd begrepen. Waar ik kon lachen en huilen. Waar  mijn getergde lijf liefdevol gemasseerd werd en ik mijn diepste zielenroerselen op papier kon zetten.  Inmiddels ben ik 2.5 jaar verder en heb ik over een week de jaarlijks controle. Ik wil dit ijkpunt in mijn jaar gebruiken om aandacht te vragen voor Pisa. Ik ga op de pedalen en fiets van 30 op 31 mei naar het AVL in Amsterdam om mijn uitslag op te halen. De vraag der vragen met mij meenemend op mijn fiets:  ‘is alles nog goed? Word het me weer gegund? Mag ik alsjeblieft nog even door?” Steun je me met een donatie? Het is zeer welkom en zal direct naar naar Inloophuis Pisa gaan.“

Foto aangeleverd

Reageer op dit onderwerp