IVN: ‘Meer en beter natuuronderwijs tegen dierenmishandeling’

WEST-FRIESLAND – Een egeltje, dat als voetbal wordt gebruikt. Een nestje koolmeesjes dat met stenen wordt belaagd. IVN Natuureducatie is echt geschrokken van het verontrustende verhaal dat er tijdens de coronapandemie een forse toename zou zijn van kinderen die dieren mishandelen, vermoedelijk uit verveling. Meer en beter natuuronderwijs is een oplossing om dit tij te keren.

Natuuronderwijs is op vrijwel alle basisscholen in Nederland echt een ondergeschoven kindje. Leerlingen krijgen op de meeste scholen hooguit één uur per week iets geleerd over de natuur en dat gebeurt dan vrijwel altijd uit een boekje. Dat werkt niet. Kinderen moeten naar buiten. Ze moeten niet alleen les krijgen over de natuur, maar ook ín die natuur. Neem een klas mee naar buiten, naar het dichtstbijzijnde groen en wijs ze op de meerkoetjes in de sloot. Dat maakt veel meer indruk,’  aldus Vincent van der Veen programmamanager Kind en Natuur van IVN Natuureducatie

Als kinderen op jonge leeftijd ontdekken hoe mooi de natuur is, gaan zij daar zelf ook beter voor zorgen. Leerlingen brengen veel tijd door op school, dus de school is ook echt een plek van waaruit ze de natuur in moeten gaan. Nu komen veel kinderen amper het schoolplein af. Onvoorstelbaar, want allerlei onderzoeken geven dan dat buitenles zorgt voor meer enthousiasme bij kinderen, meer beweging en de leerstof blijft beter hangen.

Als je een reiger in het echt hebt gezien, onthoud je veel beter welke vogel dat is, dan wanneer je dat uit een boekje leert. Laat de kinderen zich op jonge leeftijd dus door de natuur verwonderen, dan blijven ze hopelijk lief voor de medebewoners van deze aarde.

Reageer op dit onderwerp