ESP8266 projecten

INGEZONDEN MEDEDELING – De WiFi microprocessor ‘’ESP8266’’ is in te zetten voor verschillende doelen. Er zijn tal van mogelijkheden voor interessante hobbyprojecten. Alledaagse voorwerpen gebruiken internet steeds vaker om verbinding te maken met de cloud. Lees hier alles over verschillende ESP8266 projecten.

Wat is ESP8266?

De ESP8266 is een microprocessor die bedoeld is om WiFi verbindingen te maken. Het is niet zomaar een chip, maar een SoC (system on a chip). De microcontroller is zeer krachtig. De ingebouwde WiFi transceiver zorgt ervoor dat je verbinding maakt met een thuisnetwerk of het internet. Daarnaast heeft de ESP8266 extra pinnen voor onder andere schakelaars, LEDs, relays en sensoren.

Arduino

Arduino is marktleider op het gebied van open-source hardware en -software. Via Arduino maak je gemakkelijk kennis met onder andere technologie en ‘’the Internet of Things’’. The Internet of Things is de aanduiding voor apparaten die via een internetverbinding met andere apparaten of systemen in contact staan. Via deze internetverbinding worden gegevens uitgewisseld waardoor het apparaat functioneert.

Voorbeelden van IoT zijn:

  • Hartimplantaat waarmee een arts de patiënt op afstand in de gaten kan houden.
  • Een koelkast die aangeeft wanneer hij leeg raakt.
  • Industriële materialen die aangeven wanneer zij vervangen moeten worden.

De programmeertaal van Arduino is makkelijk te leren door de vele beschikbare handleidingen. Iedereen begint met het ‘’Blink’’ project. Met dit project laat je een led-lampje knipperen.

Voordelen ESP8266 ten opzichte van Arduino

Het voordeel van de ESP8266 chip is dat deze op zichzelf al als een Arduino functioneert. Je hebt voor de meeste projecten dan ook geen Arduino meer nodig.

De ESP8266:

  • is goedkoper;
  • is sneller;
  • heeft meer geheugen;
  • is compacter;
  • bevat WiFi.

Arduino nano is te gebruiken in combinatie met de ESP8266. De ESP8266 realiseert WiFi voor Arduino projecten. Arduino is een board met programmeerbare elektronica. Hiermee kan je verschillende elektrische apparaten aansturen. Een voorbeeld van een Arduino project is het aansturen van sensoren.

Elektor

Elektor is al jarenlang een begrip in de elektronicawereld. De wereldwijde elektronica engineering community die Elektor gestart is, is uitgegroeid tot honderdduizenden leden. Het bedrijf heeft meerdere tijdschriften en een webshop. Op deze manier stelt Elektor de leden in staat om betaalbaar en efficiënt elektronica te ontwerpen, te delen en te verkopen. Meer weten over de ESP8266? Ga naar elektor.nl

Reageer op dit onderwerp