‘Het wordt een behoorlijk frisse en wisselvallige Pinksteren’

WEST-FRIESLAND – Bij buitenactiviteiten tijdens het pinksterweekend moet rekening gehouden worden met fris en wisselvallig weer. Dagelijks is er kans op buien, mogelijk ook met wat hagel of een klap onweer. De maxima komen uit rond 15 graden.

Eind mei is 17-21 graden gebruikelijk en veel mensen hopen met Pinksteren dan ook op warm weer. Dit keer zit dat er niet in. Het lange pinksterweekend gaat vrijdag en zaterdag van start met ronduit wisselvallig weer. Geregeld trekken buien over het land en het kan soms behoorlijk doorregenen. Bij deze buien kan ook wat hagel of een klap onweer voorkomen. In de middag wordt het hooguit 15 graden en daarmee is het aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Eind mei zijn waarden tussen 17 en 20 graden gebruikelijk. Door de stevige zuidwestenwind is het voor het gevoel een stuk kouder dan de thermometer aangeeft.” zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline

Meer ruimte voor de zon met Pinksteren

Zaterdagavond gaat het minder hard waaien en dat is een voorzichtige inleiding van een rustiger weerbeeld waar we tijdens Pinksteren waarschijnlijk mee te maken krijgen. De kans op buien blijft aanwezig, maar er zijn ook droge perioden met meer ruimte voor de zon. Met temperaturen van 13 tot 15 graden blijft het aan de frisse kant. In het zonnetje is het wel wat aangenamer omdat het minder hard waait. Vooral aan het begin van de middag moet de kracht van de zon niet onderschat worden. Met zonkracht 4 kan een onbeschermde huid binnen een uur verbranden.

Voorlopig nog koud, maar wel droger

Na het pinksterweekend neemt de neerslagkans verder af. Wel blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar. De weersverwachting laat in de loop van volgende week een kans zien op temperaturen die oplopen richting 20 graden.

Meer weer op de website van ons weerstation

Reageer op dit onderwerp