Tijdelijk cameratoezicht stationsgebied Hoorn centrum

HOORN – Rondom station Hoorn centrum doen zich al vele jaren incidenten voor. Er verzamelen zich personen en groepen jongeren op en nabij het station. Dit leidt tot overlast, geweld en ongeregeldheden maar ook tot diefstal van vooral fietsen. Zie de politierapportage van 3 maart 2021. Politie en boa’s surveilleren met regelmaat in het gebied, maar zijn niet in staat de overlast/ongeregeldheden en criminaliteit substantieel te verminderen.

Tijdelijk cameratoezicht is een aanvulling op het extra toezicht door politie en toezichthouders in het gebied. Cameratoezicht kan bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid in het stationsgebied. (Beginnende) incidenten zullen eerder worden waargenomen. Politie en boa’s zullen hierop sneller en adequater kunnen acteren. De camerabeelden worden (achteraf) uitgekeken in de cameratoezichtcentrale van Alkmaar.

De burgemeester wordt geadviseerd tijdelijk cameratoezicht mogelijk te maken van 15 mei tot en met 15 oktober 2021, met de optie de termijn te verlengen. Er worden twee camera’s geplaatst. Het voorstel is 22 april jl. besproken in de Driehoek. Deze is akkoord met het voorstel. Met de officier van justitie is de periode van cameratoezicht en het rechtstreeks dan wel achteraf bekijken van de beelden in de toezichtcentrale afgestemd. Het gebied en de beide cameralocaties zijn aangegeven op bijgevoegde plattegrond. Binnen dit gebied kunnen de camera’s worden verplaatst. De aangegeven locaties zijn onder voorbehoud. De kosten voor cameratoezicht worden gedekt binnen het bestaande veiligheids- of camerabudget.

De camera’s zullen worden geplaatst rondom het Stationsgebied in Hoorn in de volgende straten: Stationsweg, Stationsplein, Noorderveemarkt, Noorderstraat en Van Dedemstraat.

Reageer op dit onderwerp