Wognumse Stolpboerderij wordt museum

WOGNUM – De monumentale stolp Welgelegen aan de Kerkstraat 1 in Wognum wordt waarschijnlijk een museum. Dat was de wens van eigenaar Henk Sloëtjes die op 19 april op 64-jarige leeftijd overleed. Hij liet het rijksmonument na aan de Historische Stichting De Cromme Leeck, die de erfenis heeft aanvaard. De organisatie zegt bij monde van secretaris Trudy Schouwe-Schouten dat de stolpboerderij en het interieur in ieder geval bewaard zal worden in de huidige museale staat.

Sloëtjes was als stolpenliefhebber en -kenner een zeer gewaardeerd lid van de Boerderijenstichting Noord-Holland. Zijn trots was Welgelegen waar hij 1989 kwam wonen. In de loop der jaren bracht hij het in- en exterieur van de monumentale boerderij zorgvuldig terug in de oorspronkelijke staat. In 1997 stond Henk Sloëtjes aan de wieg van De Cromme Leeck waarvan hij in 2015 afscheid nam als bestuurslid. Als lid van de bouwhistorische commissie bleef hij wel betrokken bij de organisatie.

Foto: Trudy Schouwe

Reageer op dit onderwerp