Drie jongeren uit de gemeente Opmeer maken docu over de Tweede Wereldoorlog

OPMEER – 3 jongeren uit de gemeente Opmeer hebben zich onder leiding van theatermakers Lore Koelemeijer en Tim de Haan verdiept in de geschiedenis van Spanbroek en omstreken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte docu ‘Door de ogen van…Nout, Frank en Rory’.

In deze docu volgen we de drie jongeren in hun onderzoek naar een specifiek verhaal uit de oorlog. Dit doen zij aan de hand van hetboekje ‘Herdenken in de gemeente Opmeer’, geschreven door Bep de Haan–Appel, waar verhalen in staan van slachtoffers uit de gemeente die omgekomen zijn tijdens de bezetting.

Hiervoor is na de oorlog een monument opgericht waar elk jaar de Dodenherdenking plaatsvindt. Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Uit de Klei en Theater na de Dam

Theater na de Dam

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Online bekijken

Deze docu kunt u onder meer bekijken op de officiële online herdenking op 4 mei vanaf 19.45 uur op www.opmeer.nl of op de facebook-pagina van de gemeente Opmeer.

Op de foto: Van voor naar achter: Rory Bouws, Frank Leek en Nout Pekel