Cliënten Yarden moeten vrezen voor hun begrafenisverzekering

WEST-FRIESLAND – Uitvaartverzekeraar Yarden is opnieuw in zwaar weer gekomen, mede door grote verliezen op de obligatiemarkten is het eigen vermogen van Yarden zwaar onder druk komen te staan. Yarden gaat nu voor de tweede keer in korte tijd reorganiseren waarbij mogelijk vele honderden hun baan gaan verliezen. Ook sluit Yarden geen nieuwe verzekeringen meer af.

Lees ook: Bent u klant bij Yarden? Hou rekening met lagere uitkering bij overlijden

Yarden kwam in 2019 voor het eerst naar buiten dat het in financiële nood verkeerde en besloot de extra kosten op de natura polissen, polissen waarbij Yarden alle kosten voor haar rekening neemt, te verhalen op haar klanten.  In een rechtszaak verloor Yarden de zaak maar later besloot het Gerechtshof in Leeuwarden dat Yarden toch éénzijdig de polissen mocht aanpassen, had het Gerechtshof Yarden ook ongelijk gegeven dan was een faillissement vrijwel zeker niet snel daarna uitgesproken en moesten 1 miljoen polishouders op zoek naar een nieuwe uitvaartverzekeraar.

Lees ook: Yarden wint strijd om naturapakketpolis, cliënt moet bij betalen

Na de uitspraak volgden er diverse overname gesprekken maar allemaal liepen ze op niets uit, mede door de slechte financiële staat van Yarden, waarop werd besloten om het bedrijf grondig te gaan herstructureren, er werd een verkoopstop ingevoerd, personeel werd ontslagen en ook op andere fronten werd sterk bezuinigd. Dit had tot gevolg dan Yarden de financiële buffers weer wist te herstellen. Maar afgelopen jaar kwam Yarden toch weer in zwaar weer, Yarden belegd in staatsobligaties van o.a. Nederland, Duitsland en Frankrijk. beleggingen die altijd zeer solide waren en zorgden voor een stabiele financiële buffer. Maar de rente voor staatsobligaties zijn gedaald tot onder de 0% waardoor er ineens geen geld werd verdiend maar geld moet worden toegelegd op leningen aan overheden, waardoor de obligaties ineens flink aan waarde verloren.

Lees ook: Cliënten Yarden in het ongewisse nu DELA overname niet doorzet

Yarden heeft bij De Nederlands Bank begin januari een herstelplan ingediend die ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel weer gezond gaat worden, laat zij weten in haar financieel jaarverslag(PDF) over 2020.

Reageer op dit onderwerp