April koudste maand sinds 1986

WEST-FRIESLAND – Met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden tegen 9,9 graden normaal was april een zeer koude maand. Een negatieve temperatuurafwijking van meer dan 3 graden was sinds maart 2013 in geen enkele maand meer voorgekomen.

Dominante noordenwinden voerden deze maand continu koude lucht aan vanaf de Noordpool. Daardoor kwam het voor het eerst sinds 1997 niet tot een officiële warme dag van 20 graden of meer in De Bilt. Op 28 april werd het met 17,8 graden het warmst. Er is zelfs sprake van een unicum: de warmste aprildag is kouder verlopen dan de warmste februaridag! Op 24 februari werd het al uitzonderlijk warm met in De Bilt 18,7 graden.

April 2021 is gemiddeld de koudste april sinds 1986. Toen werd het gemiddeld 6,2 graden. Een apriltemperatuur van 6,7 graden is in het opgewarmde klimaat uitzonderlijk koud. De temperatuur ligt daarmee maar liefst 3,2 graden onder de nu geldende klimaatnormaal.

Koude aprilmaanden steeds uitzonderlijker

Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline zegt hierover: ‘Het is lang geleden dat de temperatuur in een maand zo ver onder het gemiddelde lag. In maart 2013 was het 3,7 graden kouder dan gebruikelijk. Veel te warme maanden zien we deze eeuw veel vaker. Zo was het in januari 2020 3,1 graad warmer dan normaal en in februari 2020 zelfs 3,9 graden warmer dan gebruikelijk. De grootste afwijking zagen we in december 2015 met een gemiddelde van 5,9 graden boven wat normaal was.

Hoewel deze april dus fors kouder was dan gebruikelijk staat hij niet in de top-10 met koudste aprilmaanden sinds 1901, maar op een gedeeld vijftiende plaats. Recordhouder is 1917 met een gemiddelde apriltemperatuur van slechts 4,6 graden.

De laatste decennia is de klimaatnormaal voor april flink omhooggegaan van 8,0 graden in de jaren 80 naar 9,8 graden nu. Sinds 1901 kwam het maar liefst in 42 aprilmaanden niet tot een warme dag in De Bilt en soms gebeurde dat jaren op rij. In de jaren 80 hadden ze van een aprilmaand zoals dit jaar dan ook lang niet zo vreemd opgekeken als we nu doen.

Reageer op dit onderwerp