De Rechtbank in Alkmaar

28-jarige inwoner Opmeer moet 3 jaar de cel in voor afpersing

OPMEER – De rechtbank in Alkmaar heeft vijf verdachten celstraffen opgelegd tot drie jaar voor een een afpersing met geweld in Opmeer op 7 oktober 2019. Het slachtoffer werd daarbij mishandeld en bedreigd met een vuurwapen. De veroordeelden komen uit Hoorn, Opmeer en Alkmaar. Het waren leden van motorbende MC Hardliners uit Hoorn. De mannen zijn vrijgesproken van gijzeling van het slachtoffer, omdat de rechtbank dit niet bewezen vindt. Justitie had celstraffen geëist tot 3,5 jaar.

De hoogste celstraffen van 3 jaar zijn voor Stefan R. (29) uit Hoorn en Jeremy N. (28) uit Opmeer. R. was volgens de rechtbank initiatiefnemer van de gewelddadige afpersing. De 43-jarige Stanley S. uit Alkmaar, de 38-jarige Bert K. uit Hoorn en de 31-jarige Dmitri C. uit Alkmaar kregen 2,5 jaar celstraf.

Het slachtoffer werd ’s avonds in zijn eigen huis mishandeld. Zijn ogen raakten daarbij opgezwollen. Hij werd bedreigd met een nepvuurwapen en afgeperst. Hij was zo bang voor de dreigementen dat hij op badslippers en in een broek en t-shirt met de mannen meeging. Ze namen hem mee naar pinautomaten en casino’s in Opmeer, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn. De afpersers wilden 10.000 euro van hem hebben, maar het slachtoffer kon niet meer opnemen dan 1900 euro.

Dat de rechtbank de gijzeling niet bewezen vindt, heeft te maken met de manier waarop het openbaar ministerie dit feit ten laste had gelegd. De rechtbank ziet geen direct verband tussen de dreiging met het wapen, het geweld en het feit dat het slachtoffer is meegegaan in de auto van de mannen. Daar zit teveel tijd tussen. Daarom is gijzeling niet bewezen.

De verkrachting van een jonge vrouw zou de achtergrond zijn geweest van de afpersing. Het slachtoffer was bij die verkrachting betrokken volgens de mannen. De rechtbank vindt dat zij voor eigen rechter hebben gespeeld en noemt dat ontoelaatbaar en zorgwekkend. Ze waren er bovendien op uit om er zelf financieel beter van te worden, meent de rechtbank. De veroordeelde mannen moeten het slachtoffer tot 1900 euro schadevergoeding betalen en mogen twee jaar lang geen contact met hem opnemen.

 

Reageer op dit onderwerp