Wijn drinken voor beginners

INGEZONDEN MEDEDELING – Dat zeggen we nou wel, maar zelfs gevorderden kunnen nog wat opsteken van wat wij je te vertellen hebben. Voor je het weet doe je het namelijk fout!

Het is zo gemakkelijk om te denken dat, zodra je de fles eenmaal open hebt gemaakt, je zomaar wijn kunt uitschenken en dat is het dan. Niets is namelijk minder waard. Beschouw wijn maar als een kind. Ook daar koester je de grootste zorg voor.

Sorry, dat komt hoogstwaarschijnlijk een beetje overdreven op je over.Hiermee willen we alleen maar aangeven dat het van groot belang is dat jij jouw favoriete druivennat met het respect behandelt dat het verdient. En om dat te kunnen doen, moet je wel enkele belangrijke basisregels uit je hoofd kennen. Het bewaren, uitschenken en openen van wijn is namelijk iets dat je het beste aan een kenner overlaat. Wil je dat liever niet? Word er dan zelf een!

Fles openen

Je zou denken dat dit het aller gemakkelijkste deel van omgaan met wijn is, maar krijg nou niet dat deksel op je neus! Er komt wel even meer bij kijken dan prutsen aan dat stukkie folie, een kurk eruit wippen en hoppa, klokken maar. Met champagne als uitzondering, want die kurk daarvan schiet je er natuurlijk af.

Laat je niet verleiden tot bovenstaande gedachten, want al deze beweringen kloppen van geen kant. In plaats van enkel het hoofdzakelijke stuk folie te verwijderen moet deze ver rondom de kurk zijn weggehaald, omdat anders de wijn erlangs komt. En die metaalsmaak kan vervolgens de aroma’s van je wijn beïnvloeden. Oh ja, en champagne moet je ook op een normale manier openen, de bubbels verdwijnen anders snel en nemen de smaak mee.

In plaats daarvan stellen we de volgende drie methodes voor:

  • Kelnersmes: met het mes van dit professionele accessoires snijd je tot onderaan de kurk alle folie weg. Draai nu de opener erin totdat je nog één slag over hebt. Nu kan de kruk niet in je wijn brokkelen maar ook niet afbreken. Nu plaats je de eerste richel van de hefboomarm tegen de hals van de fles en beweeg je het kelnersmes omhoog. Voor dat laatste stukje draai je het kelnersmes uit de kurk en verwijder je die met je vingers. Bied de ontstopper aan je gasten aan, zodat zij de wijn kunnen goedkeuren. Zo hoort dat!
  • Klauwhamer en spijkers: nee, we zetten dit niet voor de gein neer, het is een echte methode! Neem een vijftal lange spijkers en hamer die één voor één in de kurk. Laat ze zo veel mogelijk van elkaar af wijzen en houd ook een ruim stuk onder de kop over. Hierna wip je ze er om beurten met behulp van een klauwhamer weer uit, zodat de kurk steeds verder omhoog komt.
  • Coravin systeem: ben je bang om het ontkurken verkeerd te doen? Dan laat je dat ding gewoon lekker zitten. Gebruik gewoon de naald van de Coravin en steek deze in de kurk. Het apparaat spuit argongas in de fles, die zorgt dat je direct kunt uitschenken. Er komt geen zuurstof bij de wijn, die dus extra lang houdbaar wordt. Aan de smaak en de temperatuur wordt eveneens niet getornd!

Glazen

Voor iedere soort wijn heb je een apart glas nodig. Op een gegeven moment weet je dit zelf als geen ander maar opzoeken is ook geen misdaad. Sowieso heeft rode wijn altijd een ronde kelk, waarin de aroma’s fantastisch tot hun recht komen. Witte wijn drink je uit glazen die net iets langwerpiger van vorm zijn. En die smalle modellen? Die zijn voor de champagne en worden fluten genoemd!

Opslaan

Hebben jouw bezoekers enige invloed op de wijn die gedronken gaat worden? Stel jouw flessen dan tentoon in een prachtig wijnrek. Leg uiteraard de labels omhoog, zodat men kan zien wat de naam en het jaar van afkomst is. Proost!

Reageer op dit onderwerp