Fruittelers nemen geen risico en beschermen hun fruitbomen met ijs

WEST-FRIESLAND – Deze week vriest het lokaal lichtjes en dat komt slecht uit, want fruitbomen staan momenteel massaal in bloei en kunnen daardoor vorstschade oplopen. Juist een laagje ijs op de planten kan echter een mislukte oogst voorkomen.

Om te voorkomen dat opengaande knoppen en bloesem bevriezen spuiten telers de bomen nat met water. Het klinkt misschien gek, maar juist het bevriezen van dit water op de knoppen en bloesem voorkomt dat de toekomstige vrucht beschadigd raakt. Het ijs vormt namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren. Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt. Ten tweede komt bij het bevriezen van water een beetje warmte vrij.

Andere manieren om fruitbomen te beschermen tegen vorst

Een andere manier om te voorkomen dat de knoppen van fruitbomen bevriezen zijn vuurpotten. De warmte van het vuur zorgt er dan voor dat de temperatuur van de bloesem en knoppen boven nul blijft. Vuurpotten worden vaak buiten ons land gebruikt, bijvoorbeeld bij grote wijngaarden in Frankrijk en Zuid-Europa.

Daarnaast kan met een helikopter over een boom- of wijngaard worden gevlogen. Tijdens een heldere nacht met weinig wind is de temperatuur aan de grond vaak lager dan een paar meter boven het aardoppervlak. De wind van de wieken zorgt voor menging van de lucht uit deze twee lagen, waardoor de temperatuur aan de grond oploopt.

Foto: Pixabay

Reageer op dit onderwerp