Fruittelers West-Friesland zien met angst de komst van de halsbandparkiet tegemoet

WEST-FRIESLAND – In Amsterdam is de halsbandparkiet ondertussen al een plaag geworden. De vogel heeft zich prima aangepast aan het klimaat in Nederland en maakt grote haast met zich voort te planten en zo andere vogels weg te drukken. Nu de halsbandparkiet ook de weg naar buiten Amsterdam heeft gevonden wordt deze ook meer en meer gezien in West-Friesland waar de fruittelers de vogel met angst tegemoet zien.

Vooral de peer is favoriet bij de groene vogel, ze eten er stukjes van op met alle gevolgen van dien. Fruitteler Age van Klaveren uit Hauwert kan er over meepraten, ook hij heeft last van de vogel die niet gewoon een peer helemaal opeet maar telkens een hapje eruit neemt en dan naar de volgende peer gaat en daar dan weer een hapje uit neemt. Mocht dan tijdens de oogst zo’n peer per ongeluk mee worden geplukt en gaat rotten dan loopt de oogst grote risico om ook te gaan rotten, waardoor je enkele honderden tot duizenden peren kan weggooien.

Cees Masteling van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) trok in 2019 al aan de bel en vertelde toen al dat het probleem wordt onderschat. Masteling noemde toen de vogel al een zeer productieve vogel, leggen vaak eitjes waardoor de populatie snel uitgroeit tot een plaag zonder echte natuurlijke vijanden.  Dat de populatie explosief groeit blijkt uit het feit dat sinds 1990 deze met 2800% is gegroeid.

De halsbandparkiet werden in de jaren 60 naar Nederland gehaald als huisdier maar velen wisten te ontsnappen en zich prima aan te passen aan het Nederlandse klimaat waardoor er nu zoveel zijn dat roofvogels niet meer in staat zijn om de populatie klein te houden. Plannen om de populatie in te perken loopt elke keer op niets uit, de vogel blijkt niet alleen zich enorm snel te kunnen voortplanten maar ze blijken ook slim genoeg te zijn om zich niet te laten vangen.

Afbeelding van TheOtherKev via Pixabay

Reageer op dit onderwerp