Zeearend weer onderweg naar het IJsselmeergebied, mogelijk ook weer naar West-Friesland

WEST-FRIESLAND – In de middeleeuwen kwam deze enorme roofvogel veel voor in Nederland maar na de middeleeuwen was het over met de vogel en vertrok hij naar andere streken. Tot in 2006 de Zeearend uit eigen beweging weer terugkwam naar Nederland en zich hier ging ook vestigen en zelfs broeden. Eerst in de Oostvaardersplassen en later ook in o.a. de Biesbosch in Brabant. Afgelopen jaar werd de zeearend ook waargenomen rondom Wervershoof/Andijk waar fotograaf Sylvano Rosenberg de vogel wist waar te nemen en op de foto te zetten.

Nu broeden er een twintigtal zeearenden in Nederland, voornamelijk in de Oostvaardersplassen en de Biesbosch maar na het bezoek van 2020 door meerdere zeearenden lijkt het erop dat mogelijk ook West-Friesland een broedplaats voor zeearenden gaat worden. Zeearenden zoeken voedselrijke gebieden en daar is in West-Friesland geen gebrek aan.

Kijk van het voorjaar en zeker van de zomer eens wat vaker in de lucht, en wie weet zie je zo’n enorme vogel overvliegen op weg naar zijn foerage gebieden. Ze zijn nu nog zeldzaam maar de populatie zeearenden groeit jaarlijks.

Foto: Sylvano Rosenberg

Reageer op dit onderwerp