Gegevens miljoenen Telfort klanten in handen Chinese overheid

WEST-FRIESLAND – De gegevens van miljoenen klanten van Telfort zijn in handen gekomen van het Chinese bedrijf Huawei. Huawei ligt wereldwijd onder vuur omdat de Chinese overheid  via Huawei toegang krijgt tot digitale netwerken. Huawei levert o.a. apparatuur voor 5G systemen. Nu blijkt dat het Chinese bedrijf onbeperkt toegang heeft gehad tot de gegevens van miljoenen klanten van Telfort. 

Uit onderzoek door moederbedrijf KPN in 2011, rapport is in handen van de Volkskrant, kwam naar voren dat Huawai in het klant- en facturatieomgeving van Telfort achterdeurtjes had geïnstalleerd om alle gegevens van de klanten binnen te halen. Ondanks vragen van Telfort aan Huawei om hiermee te stoppen ging het bedrijf niet in op dit verzoek. KPN zegt niet te geloven dat Huawei gegevens heeft gestolen maar meerdere betrokkenen zeggen dat dat niet kan worden gezegd zonder verder onderzoek.

De afgelopen jaren heeft de AIVD KPN al meerdere keren gewaarschuwd voor de praktijken van de Chinese overheid en van vooral voor spionage via o.a. Huawei. De toegang die in 2011 bij Telfort is ontdekt kon ook alleen door Huawei gebruikt worden.

Reageer op dit onderwerp