ECW Energy gaat vanaf medio 2022 regenwater gebruiken voor koeling datacenters

MIDDENMEER – Dit vertelde ECW Energy directeur Robert Kielstra aan de verslaggever van  mediapartner Noordkop Centraal. Opgevangen regenwater zal dan drinkwater vervangen als koelwater voor de datacenters. Het regenwater zal wel eerst worden gezuiverd van stoffen die er niet in mogen zitten om zo de koelingsinstallatie niet te beschadigen.

Een aanvraag voor regenwateropslag, afkomstig van de daken van datacenters, wordt volgende maand door ECW Energy ingediend bij het Waterschap.  De zuivering van het regenwater bestaat uit verwijdering van zand, mossen en een UV behandeling om algengroei te voorkomen. Het regenwater wordt ondergronds bewaard en wordt benut op het moment dat er behoefte aan is. Dit principe wordt nu al toegepast voor regenwater in de glastuinbouw.

Het waterverbruik van de datacenters is in een paar dagen per jaar geconcentreerd. Wat wij willen doen is regenwater opvangen, opslaan en een deel gaat terug naar de datacenters. Water dat over is wordt gebruikt om de watervoorziening van de glastuinders verder te verduurzamen”, legt Kielstra uit.

ECW heeft al een vergunning om ‘eigen’ regenwater op te slaan, maar als water van anderen zoals de datacenters moet worden opgeslagen, dan moet de vergunning worden aangepast. Daarover is men al een jaar in gesprek met het Waterschap.

Afbeelding van 준원 서 via Pixabay

Reageer op dit onderwerp