PWF wil autoloze Nieuwstraat Medemblik

MEDEMBLIK – Willemein Hassink van Progressief West-Friesland roept de gemeente Medemblik op om het voorbeeld van Hoorn en Enkhuizen te volgen die in 2020 ook het gebied waar veel horeca is af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. In de oproep zegt PWF: ,,Binnenkort is het heerlijk om na een onstuimige winter weer te genieten van de zon op een terras. Ze gaan hopelijk binnenkort toch weer een keer open?.

Willemein Hassing, bestuurslid PWF, zegt in haar oproep: ,,Nu leent de Nieuwstraat in Medemblik zich daar uitstekend voor. Super gezellige terrassen aan weerszijden van de winkelstraat. Ik vind het echt leuk om af en toe met vriendinnen een ‘bakkie’ te doen of een lunch te nuttigen op één van deze terrassen. Maar o wee…  Wat mij van vorige zomer is bijgebleven, is niet alleen het heerlijke kopje koffie en lunch op een gezellig terras, maar ook de sluier van uitlaatgassen én het zicht op geparkeerde auto’s en bestelbusjes. Neem daarbij de onmogelijkheid tot een gesprek met je partner door voorbij razende auto’s, motoren, brommers en scooters. Waarom is de Nieuwstraat niet autovrij? Dat vraag ik mij al heel lang af. Het kan wel in omliggende plaatsen, zoals Hoorn en Enkhuizen. Waarom kan dat niet in Medemblik?

PWF krijgt nul op rekest voor autovrije Nieuwstraat

PWF heeft die vraag al meer dan eens bij de gemeente Medemblik en winkeliers neergelegd maar telkens zonder resultaat. Zo is de winkeliersvereniging faliekant tegen het auto vrijmaken van de Nieuwstraat. PWF vraagt zich dan ook af waar de winkeliersvereniging bang voor is, ,,dat de klanten niet meer komen als ze de auto niet meer voor de winkeldeur kwijt kunnen om inkopen te doen,” vraagt Hassink zich af.

,,De gelegenheid wordt gegeven aan klanten die al door al die parkeerplekken, om de auto te pakken,” gaat Willemein Hassink verder. Ook vindt Hassink dat het eens tijd wordt dat er een mentaliteitsomslag gaat komen van de klanten en de winkeliers. “Pak eens de fiets, de wandelschoenen of de kinderwagen in plaats van de auto. Loop lekker door de Nieuwstraat, dat is niet alleen goed voor het lijf, maar zeker ook voor het milieu,” aldus Hassink.

Wasmachine en koelkast worden gewoon thuisgebracht

,,De wasmachine en koelkast hoef je echt niet mee te nemen achter op de fiets,” aldus Willemein Hassing, ,,Deze worden gewoon netjes thuisbezorgd. Dus even visualiseren… Maak van de Nieuwstraat een mooie promenade met grote terrassen, kleurrijke bloembakken, kunstwerken van inwoners en ruimte voor straattoneel,’ een mooi plaatje volgens Willemein Hassink

Reageer op dit onderwerp