9,1 procent minder auto-inbraken in Noord-Holland

NOORD-HOLLAND – Afgelopen jaar werd in Noord-Holland 9,1 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging dit om een verschil van 968 auto’s. Landelijk was er ook een daling te zien, maar deze lag lager: namelijk op 6,7 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata. 

Minder auto-inbraken in 9 provincies

In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien. Alleen in Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent), Friesland (-19 procent) en Utrecht (-14,8 procent) was er een grotere daling te zien dan in Noord-Holland.

In Zeeland vond daarentegen de grootste stijging plaats, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. Ook in Drenthe (30,5 procent) en Zuid-Holland (1,5 procent) stegen het aantal auto-inbraken ten opzichte van 2019.

Grootste daling in gemeente Amsterdam

In 29 Noord-Hollandse gemeenten vond afgelopen jaar een daling in het aantal auto-inbraken plaats en in 18 een stijging. In de gemeente Amsterdam was de grootste daling: hier waren 336 minder inbraken dan in 2019. Ook in Gooise Meren (-185), Haarlemmermeer (-112) en Heerhugowaard (-86) waren aanzienlijk minder inbraken te zien. In de gemeente Hilversum vond juist de grootste stijging plaats: hier werd 77 keer meer ingebroken. Hierna volgt Alkmaar (+62).

Corona grote invloed op aantal inbraken

De daling in de provincie is representatief voor heel Nederland, waarin ook het aantal auto-inbraken daalde. De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019.

Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In de gemeente Amsterdam vond deze trend ook plaats. Waar tijdens de lockdown maanden een daling te zien was van 637 auto’s, steeg het aantal inbraken buiten de lockdown maanden juist met 301. Ook in Hilversum was er een groot verschil te zien:  een daling van 37 auto’s tijdens de lockdown maanden en een stijging van 114 hierbuiten.

Vergoeding hangt af van type verzekering

Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer: “Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan krijg je bij diefstal helaas niets vergoed via je autoverzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: € 500 tot € 5.000. Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.”

Accessoires zijn de spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Van Dijk: “Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.”

Reageer op dit onderwerp