Foto: Connexxion

PWF wil actieplan voor openbaar vervoer in alle kernen gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Siem Zeilemaker (PWF) wil dat het college van Medemblik met een actieplan gaat komen om het openbaar vervoer waar deze nu niet aanwezig is weer mogelijk te gaan maken. De inwoners van Twisk en Zwaagdijk-West zijn al langere tijd verstoken van een goede busverbinding naar Hoorn en Medemblik en zijn vaak aangewezen op de belbus of op eigen vervoer.

Actieplan

Zeilemaker wil nu van het college weten wat er nodig is om o.a. in deze kernen van de gemeente Medemblik weer openbaar vervoer mogelijk te maken.  Siem Zeilemaker trok al eerder aan de bel over de problemen met het openbaar vervoer in Zwaagdijk-West en Twisk, en de roep om weer een busverbinding is in beide kernen hoog.

Connexxion, aanbieder van het openbaar vervoer in onze regio, heeft destijds deze lijnen opgeheven omdat deze onrendabel waren, en ook een buurtbus bleek geen succes te zijn. Buurtbus 413 reed vanaf het station in Medemblik via Opperdoes, Twisk, Abbekerk, Benningbroek, naar het Raadhuisplein in Wognum. De lijn startte op 15 december 2013 en een jaar later werd deze alweer opgeheven omdat er een zeer geringe bezetting was van de buurtbus. Vanaf dat moment is Twisk verstoken van openbaar vervoer.

In Zwaagdijk-West is het allemaal niet veel beter gesteld met het openbaar vervoer, in 2014 stelde PWF al vragen aan het toenmalige college over de buurtbus die was gestopt met het rijden door Hauwert en Zwaagdijk-West zonder dat de inwoners hiervan op de hoogte waren gesteld. Opvallend is dat ruim 30 jaar geleden de buurtbus is ontstaan uit een initiatief in Hauwert. De eerste penningmeester was Jac van Hofwegen uit Zwaagdijk West. De bus is 32 jaar geleden feestelijk gestart op het schoolplein in Zwaagdijk West.

Buurtbussen

In de gemeente Medemblik rijden nu nog twee buurtbussen, de buurtbus van WASE (Lijn 438), die de verbinding tussen Enkhuizen/Andijk en Wervershoof  verzorgd en de buurtbus (Lijn 415) die de verbinding tussen Medemblik/Onderdijk/Wervershoof/Hauwert/Westwoud/Oosterblokker/Westerblokker en Hoorn verzorgd. Door de coronacrisis reden deze bussen de afgelopen maanden niet maar zijn deze week weer met aangepaste bussen van start gegaan.

Reageer op dit onderwerp