GGD Hollands Noorden moet 839 mensen afbellen voor hun vaccinatie, 3808 zorgmedewerkers al gevaccineerd op locatie Agriport

WEST-FRIESLAND – Het kabinet besloot zondag om tijdelijk te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, ondanks dat er al tientallen miljoenen wereldwijd zijn gevaccineerd en er rond de 40 gevallen trombose gevallen zijn gemeld die direct of indirect met het AstraZeneca-vaccin te maken hebben.

Dit noopte de GGD-NHN om 839 mensen hun afspraak te cancelen. Pas als het AstraZeneca-vaccin weer mag worden toegediend zullen deze 839 mensen weer een oproep krijgen om de prik te komen halen.  AstraZeneca-vaccin zelf noemt het zeer onwaarschijnlijk dat haar vaccin debet is aan de 40 trombose gevallen maar wacht de uitslag van verder onderzoek af..

Ondertussen zijn op de priklocatie op Agriport A7 al 3808 zorgmedewerkers gevaccineerd door het GGD-personeel, en binnenkort kunnen de mensen van boven de 70 jaar ook naar deze locatie om daar hun vaccin te krijgen ingespoten, deze krijgen niet AstraZeneca-vaccin maar het Pfizer vaccin. Op 1 april start in de schaatsbaan in Hoorn de nieuwe GGD locatie waar vele honderden mensen per dag hun vaccin zullen krijgen ingespoten.

Onder tussen laat Seniorenorganisatie KBO-PCOB weten het een wijs besluit te vinden dat er voorlopig gestopt wordt met het AstraZeneca-vaccin. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Het is verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Heel veel 60-plussers zitten te springen om een vaccin, en zouden dit middel krijgen. Dus hopelijk is er wel snel een vervangend middel beschikbaar of bewezen dat AstraZeneca veilig is.”

Dat er tijdelijk een stop op AstraZeneca is, heeft ook gevolgen voor medewerkers in de thuiszorg. Zij zouden ook dit middel krijgen. Sturkenboom: “Uit ons Zorgonderzoek blijkt dat veel senioren die thuiszorg ontvangen, bang zijn om via een thuiszorgmedewerker besmet te raken. Wil je er voor deze mensen zijn, dan moeten we snel doorpakken met een ander middel.” KBO-PCOB roep het kabinet daarom ook op om snel met een aangepast stappenplan te komen.

Reageer op dit onderwerp