West-Friesland kleurt VVD blauw, volgens Maurice de Hond zijn laatste peilingen

WEST-FRIESLAND – West-Friesland kleurt volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond blauw, de kleur van de VVD. Nu is dat niet vreemd, West-Friesland is al jaren een VVD bolwerk, zelfs in het SP bolwerk Enkhuizen is de VVD nu groter volgens deze peilingen.

Opvallend is de stijging van D66 onder Sigrid Kaag, die krijgt volgens De Hond er 3 zetels bij en staat nu op 17 zetels voor de Tweede Kamerverkiezingen, dit had nog hoger kunnen zijn maar nieuwkomer VOLT, ook een pro-europa partij snoept nog wat zetels bij D66 weg. Door de opkomst van D66 en VOLT vallen de klappen bij GroenLinks, die daalt naar 8 zetels in deze peiling.

De VVD staat op een licht verlies, deze zetels gaan naar het CDA en D66 maar verder blijft de VVD veruit de grootste partij van Nederland volgens De Hond. De SP stijgt ook met 1 zetel naar 10, de PvdA daalt juist met 1 zetel en Forum voor Democratie stijgt naar 6 zetels. De PVV krijgt er, als de voorspellingen van De Hond uitkomen met 4 zetels en blijft de tweede partij van Nederland, de ChristenUnie daalt met 1 zetel

Het ziet er dus naar uit dat Mark Rutte vrijwel zeker een vijfde termijn als premier van Nederland gaan uitdienen. De gezamenlijke linkse partijen hebben te weinig zetels voor een meerderheid, de VVD is alleen al groter dan het linkse blok.. De huidige coalitie komt uit op 72 zetels net tekort voor een meerderheid in de Tweede Kamer, dus de formateurs zullen moeten gaan onderhandelen met een 5e partij, waarbij de PVV en FvD zijn uitgesloten door de VVD en het CDA, een mogelijke 5e partij zal dan GroenLinks kunnen worden.

Reageer op dit onderwerp