Viscollege VNK Medemblik groot voorstander van uitbannen lood in de hengelsport

MEDEMBLIK – De Europese Unie is bezig met wetgeving die het gebruik van lood in de hengelsport aan banden moet gaan leggen en zelfs moet gaan verbieden. lood wordt in de hengelsport gebruikt om de lijn te verzwaren zodat het aas op de juiste hoogte aan de vissen kan worden aangeboden. Maar jaarlijks verdwijnt er tonnen aan lood in het water wat weer voor ernstige vervuiling zorgt.

Bart Schipper, voorzitter van hengelsportvereniging VNK Medemblik zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ,,Wij van de sportvisserij zijn bezig met alternatieven voor de loodverzwaring tijdens het vissen. Voor de grote stukken lood voor de grove hengelsport en de zeehengelsport zijn er alternatieven beschikbaar. Voor de fijne visserij met dobber die verzwaard worden met kleine loodkorrels is men nog op zoek naar een alternatief, door diverse instanties die hier gebruik van maken, producent en handelaar. Wij onze hengelsportvereniging maken gebruik van de input van Sportvisserij Nederland. Onze hengelsportvereniging Viscollege VNK Medemblik staat op standpunt dat het lood zo snel mogelijk uit de hengelsport wordt verbannen.

Green Deal

Sportvisserij Nederland heeft samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo gewerkt aan de ‘Green Deal’, met het doel om het loodgebruik vanaf 2021 in drie jaar tijd met 30% te reduceren on zo in 2027 een volledig loodvrij hengelsport te hebben.. Met ruim 700.000 actieve hengelsporters is Sportvisserij Nederland 1 van de grootste sportbonden van Nederland. Buiten de bond om vissen nog eens 500.000 mensen als hobby, en allemaal gebruiken ze lood als verzwaring van de vislijn.

Met de Green Deal hoopt Sportvisserij Nederland een cultuuromslag en gedragsverandering binnen de sportvisserij te kunnen bewerkstelligen, hierbij wordt ook de retailketens in meegenomen.

Afbeelding van Mathijs Rossiau via Pixabay

Reageer op dit onderwerp