Medemblik verwacht 300 meldingen per maand te ontvangen van mensen met problematische schulden

MEDEMBLIK – Sinds 1 januari van dit jaar is er een wet in werking gegaan waarbij schuldeisers de gemeenten op de hoogte brengen van inwoners die met problematische schulden zitten en de stap naar de schuldhulpverlening niet durven te maken. Daarvoor is het ‘Vroeg Eropaf-huisbezoeken’ in het leven geroepen, dat essentieel is binnen de landelijke brede schuldenaanpak.

Op dit moment is de gemeente Medemblik bezig met het uitbreiden van het aantal convenantpartners om zo zoveel mogelijk signalen binnen te krijgen van mensen met problematische schulden. De gemeente verwacht dan ook een stijging van de reguliere aanvragen schuldhulpverlening. Het team SHV is wel volledig operationeel voor de Vroegsignalering en zijn er aanpassingen doorgevoerd in de registratie, brieven en is er een plan van aanpak ontwikkeld. Medemblik zit enkel nog met het probleem dat nog lang niet alle signaalpartners zich hebben aangesloten, Medemblik heeft de convenanten wel aangeboden maar er zijn nog partijen die hun handtekening nog moeten zetten, dit zijn vooral zorgverzekeraars en energieleveranciers.

Medemblik heeft de eerste 2 maanden van 2021 tussen de 60 en 70 meldingen binnengekregen, maar de verwachting is dat dit gaat oplopen naar 300 zodra alle signaalpartners hun meldingen gaan aanleveren. De mensen waarover al meldingen zijn binnengekomen worden vanwege de coronacrisis via telefoon, mail of via Whatsapp benaderd, maar soms vind er ook een huisbezoek plaats al is dit vanwege de coronacrisis zeer sporadisch en gebeurt dit alleen als het om een crisisgeval gaat. Dit zijn bijvoorbeeld situaties waarbij geen contact met de inwoner kan worden gelegd maar dit wel noodzakelijk is.

Medemblik wil wel zodra de coronacrisis dit weer toelaat een fysiek loket gaan openen waar inwoners van de gemeente Medemblik terecht kunnen met hun schuldhulp, maar op dit moment is dit nog ongewenst volgens de gemeente Medemblik.

 

Reageer op dit onderwerp