Huizenprijzen schieten omhoog, vaak boven de vraagprijs verkocht

WEST-FRIESLAND – In heel Nederland, dus ook in West-Friesland, neemt de oververhitting op de huizenmarkt, en dan vooral in de middensector, enorm toe. Huizen die te koop staan in het segment 180.000 euro t/m 350.000,- euro gaan vaak voor veel meer geld van de hand dan waar ze te koop voor staan.

Makelaar Louise Heddes: “Alle huizen in verschillende prijs klasse zijn zo verkocht dat komt omdat de hypotheek bizar laag is. Alles gaat zelfs boven de vraagprijs weg. En ook giga erboven. Voor een starter moeilijk om te kopen ondanks de nieuwe regel vanaf 1-1-21. Was een huis voor 195 is verkocht voor ruim 230. Zijn maar een paar huizen die al ff te koop staan.”

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6%. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11% (bron NVM).

De prijsstijging van appartementen kwam in het derde kwartaal van 2020 uit op 8,3 procent. Voor het eerst na het tweede kwartaal van 2015 was de prijsstijging van appartementen niet het hoogst van alle woningtypen. De prijsstijging van tussen- en hoekwoningen was groter. Tussenwoningen waren in het derde kwartaal 8,8 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden, hoekwoningen 8,5 procent. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 7,1 procent het laagst.(Bron: CBS)

Reageer op dit onderwerp