104.000 euro voor inwoners gemeente Medemblik die in financiële problemen zijn gekomen

MEDEMBLIK – Sommige huishoudens hebben door de Corona-maatregelen te maken met een onvoorzienbare, onvermijdelijke en plotselinge terugval in hun inkomen. Deze huishoudens kunnen daardoor in de problemen raken met de betaling van noodzakelijke kosten, waaronder woonlasten. Deze problemen kunnen niet worden opgelost door het stelsel van sociale zekerheid en de eerder genomen maatregelen uit de steunpakketten. Hiervoor is door het Rijk de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in het leven geroepen. Gemeenten zijn door het Ministerie van Sociale Zaken verzocht om deze regeling uit te voeren.

Vandaag, dinsdag 2 maart, heeft het college van Medemblik de Beleidsregels TONK vastgesteld waardoor de huidige beleidsregels bijzondere bijstand kan worden verruimd. Met terugwerkende vanaf 1 januari 2021 kracht kunnen inwoners van de gemeente Medemblik nu een beroep doen op de TONK. De TONK duurt tot 1 juli 2021.

Inwoners die aanspraak maken op de TONK kunnen noodzakelijke kosten vergoed krijgen. Dat zijn:

  • kosten van huur;
  • kosten van hypotheekrente;
  • kosten van elektriciteit, gas en water voor de woning;
  • Overige noodzakelijke kosten voortvloeiend uit de bijzondere omstandigheden.

Uit de pot van 130 miljoen euro krijgt Medemblik ongeveer 104.000 euro. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 zal op basis van de dan geldende situatie rondom de maatregelen tegen het coronavirus de inzet voor het tweede kwartaal van 2021 worden gewogen.

Reageer op dit onderwerp